Nyitókép: SITA/Jana Birošová

 

2022. július 17-én a szlovák függetlenségi nyilatkozat elfogadásának 30. évfordulójára emlékezünk. Ennek az alkalomnak a kapcsán Eduard Heger miniszterelnök hangsúlyozta, hogy Szlovákia függetlenségi nyilatkozata a demokratikus függetlenségünkhöz vezető egyedülálló út része. Nem volt könnyű, nem is volt konfliktusoktól mentes, de civilizált módon sikerült vele megbirkóznunk.

 

A nyilatkozat elfogadásával a szlovákok kifejezték akaratukat arra vonatkozóan, hogy saját államuk legyen.

 

„A kilencvenes évek elején felkorbácsolt kedélyek uralkodtak a társadalomban, erősödtek a nacionalista irányzatok, sőt a csehekkel szembeni ellenségeskedés is. Harminc év elteltével helyesnek értékelhetjük a Csehszlovákia végleges felosztásáról szóló döntést. Megmutatkozott, hogy a békés szétválás nem idegenítette el nemzeteinket. Épp ellenkezőleg. Ma minden alkalommal, amikor cseh partnereinkkel találkozunk, egyetértünk abban, hogy kölcsönös kapcsolataink valóban kivételesek. Csehország és Szlovákia két demokratikus és gazdaságilag fejlett állam sikertörténetét alkotja, amelyek színvonalon felüli szomszédi kapcsolatai nem csak az európai régióban példaértékűek”

 

 hirdetes_810x300  

– jegyezte meg Eduard Heger kormányfő.

 

Elmondása szerint a függetlenségi nyilatkozattal a szlovákok nemcsak az önrendelkezési jogra tettek szert, hanem az is fontos, hogy ez az emancipációs folyamat minden állampolgár, nép, nemzet és nemzetiségi kisebbségek jogánk tiszteletben tartásával történt, a demokrácia és a humanizmus keretein belül.

 

„Egy modern és demokratikus nemzetnek emlékeznie kell saját történelmének jelentős mérföldköveire, mert így építi fel polgáraiban a hiteles hazaszeretetet és az ország iránt érzett büszkeséget”

 

– fogalmazott a kormányfő.

 

Mint hozzátette, a hazaszeretetnek semmi köze a nacionalizmushoz és a gyűlöletbeszédhez.

 

 „A függetlenségi nyilatkozat elfogadásának évfordulójával visszaélve néha nacionalista, sőt gyűlöletkeltő érzelmeket keltenek, és ezzel magát a nyilatkozatot hiteltelenítik. Ez a dokumentum, amelynek köszönhetően Szlovákia az európai és transzatlanti struktúrákban szilárdan lehorgonyzott emancipált nemzetté válhatott, ezt nem érdemli meg. A nacionalista indulatok és a hamis hazaszeretet szítása helyett ilyen alkalmakkor inkább arról kell beszélni, hogy modern, sikeres és demokratikus országot akarunk, és hogyan tudjuk ezt a célt elérni”

 

– hangsúlyozta a miniszterelnök.

 

Körkép.sk/Sajtóhír

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.