Nyitókép: sita

 

„Mi készen állunk” – jelentette ki Richard Sulík (SaS) korábbi gazdasági miniszter szerdán, miután másodszorra sem sikerült megnyitni a parlament rendes ülését.

 

A parlament rendes ülésének megnyitásához határozatképesnek kell lennie a plénumnak, ehhez pedig 76 képviselő bejelentkezése szükséges. Szerdán reggel az első próbálkozáskor 64 képviselő jelentkezett be, majd fél órával később 71. Boris Kollár harmadszori próbát már nem írt elő, helyette elhalasztotta az ülést jövő hét keddre.

 

Nem meglepő módon sem az ellenzék, sem az SaS képviselői nem jelentkeztek be az ülésen. A kormányból távozó liberálisok korábban jelezték, hogy nem fogják támogatni az ülés megnyitását, mivel kíváncsiak arra, hogy mennyien támogatják a képviselők közül a kisebbségi kormányt.

 

 hirdetes_810x300  

Richard Sulík az ülés megnyitásának sikertelensége után úgy nyilatkozott, hogy szerinte látható, hogy a koalíció nincs még olyan állapotban sem, hogy meg tudja nyitni a parlamenti ülést. Ezen felül meglepődött azon, hogy a korábbi koalíciós partnerei nem tárgyaltak vele és nem kérték az SaS támogatását. „Mi készen állunk” – tette hozzá.

 

„Alapvetően elutasítom és hülyeségnek tartom az olyan szövegeket, hogy összeálltunk a fasisztákkal”

 

jelentette ki Sulík, majd megkérdezte, hogy van-e értelme kockáztatni a parlamenti többséget „egyetlen Igor Matovič miatt”, aki szerinte egyébként is évekig szégyent csinált.

 

Anna Zemanová, az SaS frakcióvezetője meglepődött azon, hogy a parlament nem pénteken, hanem csak kedden lesz ismét összehívva. Szerinte pártja azt szeretné, ha a fontos törvényekben rendkívüli üléseken tárgyalnának. Ilyennek tartja például a Finnország és Svédország NATO-csatlakozásáról szóló szavazást, vagy épp az energiaválság megoldását célzó üléseket.

 

Sulík mindenképp le akarja váltatni Matovičot

 

Richard Sulík szerdán beszélt arról is, hogy már készítik az Igor Matovič visszahívását célzó javaslatot. Előrevetítette, hogy a szükséges 30 aláírást olyan más ellenzéki képviselőkkel szedhetnék össze, mint például a Hlas-SD.

 

Az SaS sajtótájékoztatójának egy pontján megjelent Romana Tabák, a Sme rodina frakciójából, aki azt mondta a liberális képviselőknek, hogy ők jelentik a „legnagyobb akadályt” ebben az országban. Az SaS-esek ezen nevettek, Tabák pedig nem sokkal ezután elhagyta a helyiséget.

 

Körkép.sk

Megosztás:
Címkék: kormányválság SaS

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!