Nyitókép: Európska komisia/Vladimír Šimíček

 

Eduard Heger szlovák miniszterelnök az Európai Unió vezetőinek informális prágai csúcstalálkozója előtt találkozott Kadri Simsonnal, az Európai Unió energiaügyi biztosával. A találkozó fő témája az energiaválságra adott közös európai megoldás kérdésköre volt.

 

„A magas energiaárak elleni küzdelemben és az energiaforrásoktól való függőség csökkentése terén az Európai Uniónak egységes és szolidáris megoldásra van szüksége. Olyan javaslatok helyett, amelyek csak a tagállamok közötti különbségek elmélyítését és a nemzeti szintű intézkedések bevezetését eredményezik, olyan megoldásra lenne szükség, amely figyelembe veszi az egyes tagországok sajátos helyzetét”

 

– jelentette ki Heger. A szlovák miniszterelnök az energiaárak növekedésének politikai és gazdasági hatásait is ismertette a biztos előtt. Eszerint a szlovák háztartásokban az energiaárak az összköltség 10 százalékát teszik ki. A magas energiaárak emellett nagyobb hatással vannak a szlovák gazdaságra, mint más uniós országok esetében.

 

 hirdetes_810x300  

Szavai szerint Szlovákia mindent megtesz a megfelelő mennyiségű energianyersanyag biztosítása érdekében. Az erőforrások diverzifikálása érdekében Szlovákiának minden szomszédos állammal van gázkapcsolata. Ezenfelül az orosz gáztól való függőség csökkentése érdekében Norvégiából származó nyersanyagok, valamint LNG cseppfolyósított földgáz vásárlása is folyamatban van.

 

„A Szlovák Köztársaság megbízható partnere az Európai Uniónak. Ezt az Ukrajnához való hozzáállásunkkal, de más területeken is bizonyítottuk, ahol felelősségteljesen és Európa-pártian viselkedünk. Azonban, ha az EU olyan megoldásokkal áll elő, amelyek mintha megfeledkeznének Szlovákiáról, akkor meg kell szólalnunk”

 

– mondta Eduard Heger. Kadri Simson európai biztos elmondta, hogy megérti a Szlovák Köztársaság sajátos helyzetét, és egyben aláhúzta, hogy keresi a módját az energiaválság megoldására.

 

Sajtóhír

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!