Nyitókép: Körkép.sk

 

Mottó: „A beteg egészségügy nem segít az egészséges emberen sem.”  (Obaidullah Mir)

 

MUDr. Obaidullah Mir MBA, MPH  ismert urológus Rimaszombatban. Nem csak a városban, a vidéken is ismerik a nevét, hiszen sok embernek adta vissza az egészségét. Obaidullah MIR most gondolt egy nagyot és elindul az október 29-i választásokon. Képviselőjelölt Rimaszombatban és képviselőjelölt Besztercebánya megye képviselő-testületében is, az Alternatíva nevű választási tömörülésben a napokban aktív kampányt folytat.

 

A Körkép.sk vele készített választások előtti beszélgetést.

 hirdetes_810x300  

 

Képviselőjelölt úr, beszélne az olvasóinknak magáról és a munkájáról?

 

A nevem Obaidullah Mir, orvos vagyok. 1985-ben jöttem Szlovákiába. A kassai orvosi egyetem befejezése után a rimaszombati kórházban kezdtem dolgozni, mint fiatal orvos. Itt horgonyoztam le, megnősültem, itt születtek a gyerekeink is, akik már tőzsgyökeres rimaszombatiak lettek.

 

1997 óta dolgozom Rimaszombatban az urológiai rendelőben, mint orvos. 1996-ban I. fokú, 2001-ben II. fokú atesztációt végeztem urológia szakon. 2002-ben saját lábamra álltam, vállalkozni kezdtem az egészségügyben, de a turizmus területén ingatlanokkal is elkezdtem foglalkozni. Két, aránylag sikeres vállalkozásom van, amelyek Szlovákia több részén működnek. A vállalkozásaimban 2005-től sok embert alkalmazok. A vállalkozásokon kívül az egészségügyünk problémakörével foglalkozom, a Za ľudí pártban az egészségügy szakértője vagyok.

 

Mi késztette a képviselőjelöltségre?

 

Rimaszombatot nagyon szeretem. Otthonom lett, de nemcsak az enyém, hanem a gyerekeimé is. Életem lagnagyobb részét itt éltem le, ma már büszke rimaszombatinak mondom magam. Harmincegy éve élek itt, itt éltem le a fiatalságomat, temérdek tapasztalatot szereztem, megismertem nagyon sok embert. Gyakorlatilag ezzel a várossal lélegeztem, és ez akaratlanul is olyan nyomokat hagy az emberben, amelyet nem lehet kitörölni. Ezért bosszant, hogy évről évre kevesebb nevetős arcot látok a városban, mind kevesebb fiatalt. Romlik a szolgáltatások minősége, a gyönyörű tereink és utcáink kiüresednek.

 

 

Hogy jellemezné a járást és ezen belül annak déli részét?

 

Az igazság az, hogy Szlovákiában nagyon sok szegény régió van, sajnos mi teljesen ezek végén vagyunk. Ugyanígy, ha összehasonlítom a járásunk déli részén levő községek mostani állapotát azzal, ahogy a 90-es években láttam őket a mentőautóból szolgálat közben, szomorúság önt el. Sajnos minden a rossz felé süllyed, a falvaink elnéptelenednek, csak pár embernek van munkája. Hiányoznak az üzletek és a szolgáltatások, sok helyen még a kocsma is. A lakosság összetétele változik, a fiataloknak a legkisebb okuk sincs itthon maradni.

 

Miben látja az okokat?

 

Természetesen ennek a helyzetnek sok oka van, többek között az igért Zólyom-Kassa gyorsforgalmi út késése, amely beruházókat, logisztikai központokat lenne hivatott idehozni. Másik oka a mezőgazdaság és az élelmiszeripar tönkretétele, amelyek a járásban kifejezetten fejlettek voltak. Nem segített rajtunk a nagy üzletláncok megépítése sem, mert tönkrementek az apró üzletek, családi vállalkozások, pékségek, hentesek, a tönkrement kisüzemek egész soráról már nem is beszélve. És amikor csak bontunk, de a másik oldalon nem építünk fel semmit, akkor az úgy néz ki, ahogy kinéz.

 

Mint egészségügyi szakember, hogy látja az egészségügyi ellátás helyzetét?

 

Amikor 1992-ben kezdtem, mint orvos, az egészségügy egészen jó színvonalon működött, nemcsak Rimaszombatban, hanem a szomszédos városokban, Nyústyán, Tornalján vagy Feledben is. Voltak kisebb egészségügyi központjaink, volt elég orvosunk, nővérkénk vagy más egészségügyi dolgozónk. A kórházainkban élet volt. Egészségügyi bálokat szerveztek, kétnapos gömör-nógrádi orvosnapok voltak, ahol az egészségügyi dolgozók kicserélhették a tapasztalataikat.

 

Ma a kórházak túléléséért harcolunk és lassan odakerülünk, hogy a rendelőintézeteinkért is küzdeni kell. És ezek mind tények. Sajnos. Nincs mivel dicsekednünk. Szomorú, hogy a fiatal generáció mára letargiába süllyedt, hiányzik az ambíció, nem találja a kiutat. Pedig valamit csinálni kell, ez így nem mehet tovább!

 

Véleménye szerint az egészségügyi ellátás színvonalának emelésében tud segíteni a megye?

 

A megyének viszonylag nagy hátásköre van az egészségügyi ellátás területén, amelyek a véleményem szerint nem voltak kellő mértékben kihasználva. Talán a vidék visszajelzései voltak hiányosak, a visszajelzések, információk a városainkból és falvainkból, amelyek alapján a megye határozott az egészségügy további fejlesztéséről. Én ebben látom a képviselők feladatát, akik a járásunkat fogják képviselni a megyén. Sajnos most sem a járásban, sem a megyén nem látom az erős egészségügyi ellátás vízióját.

 

 

A célok nincsenek pontosítva, nem tudjuk mit akarunk, mi segítene rajtunk? Riadót kiáltunk, de ha valaki megkérdezi tőlünk, hogy mit is akarunk, bizony nem tudjuk. És ez nagyon szomorú. Szükséges tehát a célok megfogalmazása úgy a járáson, mint a megyén is. A realitások talaján állva szükséges figyelembe venni a lehetőségeinket az egyik oldalon, a rizikókat a másik oldalon, a lakosság műveltségi színvonalát, a szociális- és korösszetételét, és még sok minden mást. Ezen alapokon kell kialakítanunk egy olyan rendszert, amely színvonalas ambuláns és intézményes egészségügyi ellátást biztosít lakosainknak.

 

Milyen víziókkal indul jelöltként a városban?

 

Rimaszombatban a városi képviselő-testület képviselőjelöltje vagyok a 3-as számú választási körzetben, a 9-es szám alatt találnak meg, akik rám szeretnének szavazni. Az eddigiekből adódóan a testületben egyéb területeken kívül főleg az egészségüggyel szeretnék foglalkozni. Tudatosítom, hogy sok minden nincs a város hatáskörében, de a város kezdeményezője lehet találkozóknak, fórumoknak a városban, a járásban, ahol megfogalmazzuk a céljainkat.

 

De tudunk kopogtatni a megye vagy az egészségügyi minisztérium ajtajain is akkor, amikor már tudjuk, mit is akarunk. Sokat lehet tenni a képviselő-testületben például abban, hogyan tud segíteni a város az egészségügyi dolgozóknak a lakáskérdésekben, a rendelőintézetek elhelyezésében vagy a parkolások kérdésében.

 

Milyen víziókkal indul jelöltkén a megyén?

 

Megyei képviselőjelöltként a 22-es szám alatt indulok. Főleg az egészségügy területén szeretnék tevékenykedni itt is. Azt ismerem, abban tudok segíteni a járásnak. Mottóm: „A beteg egészségügy nem segít az egészséges emberen sem.” Amennyiben nem fogunk kellő figyelmet szentelni az egészségügyi ellátásunknak, akaratlan látogatói leszünk más járások és megyék egészségügyi szolgáltatásainak.

 

Ha csak a korosodó orvosok számát nézzük is, azt látjuk, hogy hamarosan nagy problémák lesznek az ambuláns egészségügyi ellátásban a járásban, úgy a háziorvosok, mint a szakorvosok terén. Az, hogy egy orvosnak 5 rendelője lesz és 2-3 órára jön el rendelni, az a lakosságnak nem segít, hanem árt.

 

És a végén mit üzen a választóknak?

 

Kedves választópolgár!

 

Őszintén szeretnék segíteni a városomnak és a járásomnak, amely szívemhez nőtt. Amennyiben úgy határoz, hogy rám szavaz, biztosan nem fog csalódni.

 

 

Köszönjük a beszélgetést és sok sikert kivánunk!

 

Mede Géza

Képek: a szerző felvételei

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 5 olvasónak tetszik ez a cikk.