Nyitókép: Martin Baumann /TASR

 

Izland inspirációt jelent Szlovákia számára a geotermikus energia felhasználásában – nyilatkozta Zuzana Čaputová elnök a Gudni Thorlacius Jóhannesson izlandi államfővel folytatott csütörtöki találkozóján. Megjegyezte, hogy Szlovákia ezen a területen nem használja ki a rendelkezésére álló teljes potenciált.

 

Čaputová  szavai szerint fontos, hogy Szlovákia hosszú távon növelje a megújuló energiaforrások arányát, különös tekintettel a geotermikus energiára, ahol a szakértők szerint még kiaknázatlan lehetőségek rejlenek. Míg Izland a villamosenergia 30 százalékát, illetve a fűtés csaknem 100 százalékát geotermikus energiával állítja elő, addig Szlovákiában ez az arány mindössze két százalék körül mozog. Jóhannesson izlandi államfő kiemelte, hogy a két ország közötti további együttműködés a geotermikus energia területén mindkét fél érdeke lesz.

 

Zuzana Čaputová szerint Izland a nők és a férfiak közötti egyenlőség, valamint a szexuális kisebbségi politika terén is inspirációt jelent Szlovákia számára. Rámutatott, hogy Izlandon 2006 óta az LMBTQ+ közösséghez tartozó párok is házasodhatnak.

 hirdetes_810x300  

 

„Nem jelentettek veszélyt a többségi társadalomra.”

 

– tette hozzá a megbeszélés során. A szlovák elnök asszony nagyra értékelte, hogy az izlandi elnök és felesége mai pozsonyi látogatásuk során tisztelegni fognak a Vár (Zámocká) utcai terrortámadás áldozatainak emléke előtt.

 

Mindkét elnök kiemelte Szlovákia és Izland jó kapcsolatát. Izlandon jelenleg több mint 500 szlovák él, míg Szlovákiában mintegy 200 izlandi diák tanul – főleg Turócszentmártonban (Martin) és Kassán.

 

Teraz.sk nyomán

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.