Nyitókép: Körkép.sk/Mede Géza

 

November 24-én, csütörtökön Besztercebánya megye megtartotta alakuló ülését. Az ünnepi alakuló ülés a losonci városháza díszes üléstermében zajlott.

 

Az ülésen letette az esküt Ondrej Lunter, a megye új elnöke és a megválasztott 49 képviselő. Köztük a 9 magyar nemzetiségű képviselő, akik a szlovák „Sľubujem“ mellett magyarul is odatették, „Fogadom”. 

 

Kik is ezek a magyar nemzetiségű képviselők?

 

 hirdetes_810x300  

Nagykürtösi járás: Jámbor László

Losonci járás: Agócs Attila, Csúsz Péter

Rimaszombati járás: Auxt Ferenc, Cziprusz Zoltán, Juhász Péter, Mag Fodor Enikő, Vavrek István

Nagyrőcei járás: Antal Zoltán

 

Körkép.sk/Mede Géza

 

Az ülésen Ján Lunter leköszönő megyeelnök gratulált az új elnöknek és az új képviselő-testületnek. Egyben megköszönte a régi képviselő-testületnek azt a hatalmas munkát, amelyet kifejtettek az emberek boldogulása érdekében.

 

Körkép.sk/Mede Géza

 

Ondrej Lunter, a megye új elnöke ünnepi beszédében arról beszélt, mi vár a megyére a következő négy évben. Elsősorban az energiaspórolás terén lesz mit tenni, mivel nem jó irányba fejlődnek a dolgok. Nagyon sok tennivalójuk van az ambuláns egészségügy megoldásában, ahol összeomlás fenyeget.

 

Újra kell gondolni a komunikációt a kormány felé, hogy az hatékonyabb legyen a megye számára. Besztercebánya megye még mindig „elfelejtett régió”. A régiófejlesztést a megyében is intenzívebbé kell tenni.

 

„Együtt sokkal többet tudunk elérni” – mondta végül az új elnök.

 

Körkép.sk/Mede Géza

 

Ezután a testület megválasztotta az új pénzügyi bizottságot, hogy a következő ülésen meg tudják vitatni a jövő évi költségvetést. A második ülést az elnök december 19-re hívta össze.

 

Az ülés befejezése után Ondrej Lunter sajtótájékoztatót tartott, ahol kérdésekre válaszolt.

 

Körkép.sk/Mede Géza

 

A Körkép.sk a következő kérdést tette fel az elnöknek:

 

Nekünk itt, a megye déli részén örömünkre szolgál, hogy az alakuló gyűlésre Losoncon került sor. Mi motiválta Önöket, hogy itt szervezzék meg az első ülést?

 

„A megye déli részéhez mindig nagyobb affinitást éreztünk, mert gyengébbek a gazdasági-szociális mutatók, mint a megye többi részén. Ezzel akarjuk egyértelművé tenni, hogy lehetőségeinkhez mérten segíteni fogunk a régiónak. Szeretnénk a továbbiakban kihelyezett üléseket szervezni itt, délen, egyes községekben is”

 

válaszolta az elnök a portálunk kérdésére.

 

Körkép.sk/Mede Géza

 

Auxt Ferenc képviselőt arról kérdeztük, hogy megegyezett-e már az Aliancia-Szövetség párt a megyei alelnök személyében?

 

Auxt Ferenc elmondta, hogy a párt már megvitatta a kérdést, a megye alelnökévé Juhász Péter képviselőt javasolják. Reményét fejezte ki, hogy a december 19-i közgyűlés Juhász Pétert meg is fogja választani.

 

Körkép.sk/Mede Géza

 

A Körkép.sk kérdést tett fel Cziprusz Zoltán képviselőnek is a Medvesalján található „Dobogóshíd” és környezete rendbetételével kapcsolatban.

 

„Tudom, tudom, már többször került szóba a dolog. A Dobogóshíd és környezete rendbetétele már megkezdődött, még az aszfaltszőnyeget kell leteríteni, ami év végéig lesz kész” – szögezte le Cziprusz Zoltán.

 

Mede Géza

 hirdetes_810x300  

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.