Nyitókép: SITA/Diana Černáková

 

Az állapot, amelyben Szlovákia van, elfogadhatatlan – jelentette ki Robert Fico, a Smer-SD vezetője csütörtöki sajtótájékoztatóján, aki a szlovák alkotmány megváltoztatása és az előrehozott választások kapcsán január 21-én tartandó népszavazáson való részvételt szorgalmazta.

 

Rámutatott arra, hogy a szlovák kormánnyal szemben bizalmatlanságot szavaztak, még sincs lehetőség az előrehozott választásokra, emellett az országban uralkodó káoszról beszélt.

 

„A népszavazás legitim, az állam működéséhez elengedhetetlen, mert ez határozza meg a szabályokat minden más kormány számára, amely a következő parlamenti választások után jön”

 

– mondta Fico. Kiemelte, hogy mi vagyunk az egyetlen ország, amely nem írhat ki előrehozott választásokat, ugyanakkor rámutatott a jelenlegi politikai helyzet visszásságára. Állítása szerint az elnök asszony azzal juttatta Szlovákiát a jelenlegi helyzetbe, hogy meghiúsította az előző népszavazást. Az Alkotmánybírósághoz fordult, és olyan helyzetet teremtett, hogy alkotmánymódosítás nélkül nem lehet előrehozott választásokat tartani.

 hirdetes_810x300  

 

Fico azt állítja, hogy sem az államfő, sem az „összeomlott kormánykoalíció” nem akar előrehozott választásokat. Szerinte mindenki azzal számol, hogy a népszavazás nem lesz sikeres, és a parlament nem fogadja el az alkotmánymódosítást. Megjegyezte: a koalíciónak valószínűleg egy évre van szüksége a rendes választásokig, hogy befejezze a megkezdett projekteket, és lecsukassa az ellenzéket.

 

 „Ha a népszavazás nem lesz sikeres, 2024-ig zűrzavarnak leszünk kitéve”

 

– állítja.

 

Elutasítja azokat az érveket, miszerint a népszavazás a Smer-SD programja. Az államfőt és az ország más képviselőit hibáztatja, amiért nem szólítanak fel a referendumon való részvételre.

 

„A mi közös, szlovák népszavazásunk egy legitim népszavazás. Nem ideológiai téma, ami a Smer-SD párt programjához kapcsolódna”

 

– állítja.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!