Nyitókép: Getty Images

 

Kompenzációban részesülhetnének azok a szülők, akik férőhelyi okok miatt nem tudják óvodába helyezni három és öt év közötti gyermeküket. Ez következik az oktatási és képzési törvényjavaslatból, amely a Hlas-SD párt képviselőinek műhelyéből származik. A parlamenti képviselők kedden második olvasatba utalták a javaslatot.

 

A javaslat célja, hogy motiválja az államot az óvodahálózat kiépítésére, a családok támogatására és pozitívan befolyásolja a szlovákiai demográfiai fejlődéssel járó kihívásokat. „Az állami óvodai elhelyezés elmaradásával járó költségek megtérítése a benyújtott előterjesztés szerint gyermekgondozási segély formájában valósulna meg” – közölték az előterjesztők.

 

A gyermek törvényes képviselőjének bizonyítania kell, hogy sikertelenül kísérelte meg a gyermeket állami óvodába helyezni. A költségtérítési igény időben korlátozott lesz. Annak a tanévnek a végén jár le, amelyikben a gyermeknek óvodába kellett volna járnia. „Ez az időkorlát arra szolgál, hogy arra motiválja a törvényes képviselőket, hogy aktívan keressenek óvodai helyet a gyermek számára” – magyarázták a képviselők.

 hirdetes_810x300  

 

Az igény abban az esetben is megszűnik, ha a gyermeket a tanév során sikerül elhelyezni az óvodában. A gyermekgondozási segélyt legfeljebb tíz hónapig folyósítják a törvényes képviselőnek.

 

A kompenzáció nem szűnik meg azután, hogy a gyermeket sikerül magánóvodába helyezni. „A magánóvodai tandíj jelenlegi megállapítása mellett a megítélt gyermekgondozási segély az esetek többségében csak részleges kompenzációt jelent majd” – állapították meg az előterjesztők.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!