Nyitókép: SITA/AP

 

A szlovákiai polgárok körében egy olyan párt lenne sikeres, amelyik a legnagyobb hangsúlyt az egészségügyre, a régi kórházak javítására és új kórházak építésére helyezné. A polgárok 43 százaléka tudna azonosulni egy ilyen pártnak az értékeivel. Ez derült ki abból a felmérésből, amelyet az MNFORCE ügynökség készített a Plus jeden deň című újság számára március 29-től április 3-ig ezerfős mintán.

 

Amint a felmérésből kiderült, a választók olyan párttal is szimpatizálnának, amely érdekelt lenne a hazai problémák megoldásában, és kevesebb figyelmet szentelne Ukrajnának. A válaszadók 40 százaléka ilyen pártra szavazna az előrehozott parlamenti választásokon.

 

A szlovákiaiak 32 százaléka olyan politikai alakulatot szeretne, amelyik a szociális kérdésekre fókuszál, míg a megkérdezettek 31 százaléka olyan pártot részesítene előnyben, amely békésen és hozzáértően kormányoz.

 hirdetes_810x300  

 

A felmérésből az is kiderült, hogy kevésbé sikeresek azok a pártok, amelyek Szlovákiát inkább Oroszország felé próbálnák orientálni, liberális értékeket hirdetnének vagy megoldanák a klímaválságot. Az ilyen témák csak a válaszadók 6–8 százalékának szimpatikusak.

 

A felmérésben azt is megkérdezték a válaszadóktól, hogy a politikusok közül ki tudna kompetensen kormányozni miniszterelnöki pozícióból. Az eredmények azt mutatják, hogy a legjobb eredményt Peter Pellegrini (Hls-SD) érte el, akinek a válaszadók 35 százaléka hinne. Őt Robert Fico (Smer-SD) követte 27 százalékos támogatottsággal. A harmadik helyen a parlament elnöke Boris Kollár (Sme rodina) végzett, akit a válaszadók 15 százaléka tud elképzelni miniszterelnöki posztban.

 

Eduard Heger (Demokrati) jelenlegi miniszterelnököt a megkérdezettek 13 százaléka tudná elképzelni kormányfőként. Richard Sulíkot (SaS), Mikuláš Dzurindát (Modrí) és Marián Kotlebát (ĽSNS) a válaszadók hét százaléka tudta elképzelni miniszterelnöknek, Milan Majerskýt (KDH) és Igor Matovičot (OĽaNO) pedig a felmérésben résztvevők hat százaléka.

 

SITA

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!