Nyitókép forrása: rtvs

 

Az orosz-ukrán háború miatt Szlovákia felé meginduló menekültáradat az egekbe küldte a bérleti díjakat. Az ukrán menekültek elszállásolása miatt a piac kínálata csökkent, az árak emelkedni kezdtek. A Hospodárske Noviny szerint Pozsonyban volt olyan egyszobás lakás, amelynek bérleti díja 74 euróval emelkedett igen rövid idő alatt. A trend azonban idén változóban van, főleg azért, mert kulcsfontosságú határidő közeleg: véget ér az ukrán menekültek elszállásolásának állami dotációja.

 

Ez magával hozhatja a bérleti díjak zuhanását, nem kis zűrzavart okozva az ingatlanpiacon.

 

A jelenleg még érvényben lévő szabályozás szerint az ukrán menekülteknek joguk van az ingyenes elszállásoláshoz. Szállást az állami intézmények, magánszemélyek és vállalkozások is nyújthatnak, az állam ez utóbbi két csoportnak pedig az elszállásolt személyek után kompenzációt fizet.

 

 hirdetes_810x300  

Nem kevés összegről van szó, a HN közlése szerint március végéig a belügyminisztérium több mint 68 millió eurót fizetett ki az ukránok elszállásolásáért a költségvetésből. Március 31-hez az országban 162 ezer vonatkozó elszállásolást tartottak nyilván.

 

Ez a kompenzációs csomag azonban már csak néhány hétig lesz érvényben, egészen pontosan május végéig. Addig kell(ene) a kormánynak döntenie, hogy a kompenzációk kifizetését végleg leállítja, vagy épp ellenkezőleg, meghosszabbítja.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.