Nyitókép: Nový Čas/Branislav Račko

 

Szlovákia európai uniós csatlakozása nemcsak gazdasági előnyöket és jólétet hozott Szlovákiának, hanem azt is megerősítette, hogy értékrendbeli, kulturális, történelmi téren hová tartozunk – jelentette ki Rastislav Káčer ideiglenesen megbízott külügyminiszter Szlovákia uniós csatlakozásának 19. évfordulója alkalmából.

 

„Az Unióhoz való csatlakozásunkat követő első években elsősorban a tagság gazdasági előnyeit hangsúlyoztuk – azt, hogy mennyi pénzt kapunk az uniós alapokból, vagy hogy mennyi árut exportálunk az európai országokba. Az ukrajnai háború azonban megmutatta, hogy uniós tagságunk messze nem csak erről szól. Azért is szükségünk van az Unióra, hogy ott legyünk, ahová történelmi, kulturális és értékrendbeli szempontból is tartozunk. Számunkra az Unió – most jobban, mint valaha – a békéről, a stabilitásról, a biztonságról és a szabadságról szól”

 

– zárta beszédét. Káčer Szlovákia uniós csatlakozását fontos impulzusnak nevezte a demokrácia megerősítése és a szlovák állampolgárok életkörülményeinek javítása szempontjából.

 

 hirdetes_810x300  

„A jelenlegi kihívások tükrében láthatjuk, hogy mennyire fontos a nyugati orientációnk és az uniós tagságunk, hiszen ez egy olyan közösség, amely kész szembenézni a nehéz időkkel is. Ezek a válságok megmutatták az Európai Unió egységét és erejét”

 

– mondta. Szlovákia szerinte az EU legintegráltabb országai közé tartozik. Rámutatott, hogy Szlovákia 2007-ben csatlakozott a schengeni övezethez, 2009-ben bevezette az eurót, és 2016-ban először töltötte be az EU Tanácsának soros elnökségét.

 

Szlovákia 2011 óta ünnepli az uniós csatlakozás napját. Az Unióhoz 2004. május 1-jén csatlakozott az addigi legnagyobb bővítés részeként. Szlovákián kívül akkor Ciprus, a Cseh Köztársaság, Észtország, Magyarország, Lettország, Litvánia, Málta, Lengyelország és Szlovénia lett az Európai Unió tagja.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!