Nyitókép: TASR/Lukáš Grinaj

 

A Szlovák Köztársaság Statisztikai Hivatala a www.scitanie.sk honlapján közzétette a háztartásokra vonatkozó alapvető eredményeket a 2021-es lakás- és népszámlálásból.

 

2021. január 1-jéig 2 376 103 népszámlálási háztartás volt Szlovákiában

 

Szlovákiában a családi háztartások dominálnak a népszámlálási háztartásokon belül, amelyek több mint 60%-át teszik ki (1 436 078). Szlovákiának mintegy 4 163 329 lakosa él családi háztartásban.

 

A nem családi háztartások (egyszemélyes háztartások és egyéb családi kötelék nélküli háztartások) több mint 37%-ot képviselnek, és 959 900 lakos él bennük.

 

A teljes családi háztartások az összes családi háztartás ¾-ét teszik ki. A teljes családi háztartások közel 88%-a házaspár, 12%-a élettársi kapcsolatban élő pár.

 

A nem teljes családokban a gyermekes vagy többgyermekes egyedülálló anya modellje érvényesül. Ezek közel 86%-át teszik ki. A gyermeket egyedül nevelő apák aránya 14%.

 

A népszámlálás szerinti háztartások több mint 35%-át (azaz 835 614 háztartást) az egyszemélyes háztartások teszik ki, amelyeknek 55%-uk nő.

 

 

Összesen 1 833 150 lakásháztartás van Szlovákiában

 

A Szlovák Köztársaságban a lakásháztartások átlagos száma 2,8 fő. Túlsúlyban vannak az egytagú háztartások (27,14%) és a kéttagú háztartások (26,93%).

 

A népszámlálási és lakásháztartásokra vonatkozó adatok feldolgozása a lakosok aktuális lakóhelye alapján történt.

A lakásháztartásba minden olyan személy beletartozik, akik együtt élnek egy lakásban, azaz minden lakott lakás egy lakásháztartást jelent. A fő kritérium az együttélés.

A népszámlálási háztartás az egy lakásban együtt élőkből áll, akik kölcsönös családi/rokoni kapcsolatban állnak egymással.

 

A legjelentősebb változások 2011-hez képest

 

  • Az egyszemélyes háztartások száma közel 230 ezerrel nőtt, ami 37%-os növekedést jelent.
  • Közel 30 ezerrel nőtt az élettársi kapcsolatban élő, eltartott gyermeket nevelő házaspárok száma, ami 67%-os növekedést jelent.
  • Az eltartott gyermeket nevelő házaspárból álló teljes családi háztartások száma közel 72 ezerrel csökkent, ami 16%-os csökkenést jelent.
  • Nőtt (6 százalékponttal) az 1-2 fős népszámlálási háztartások aránya.
  • Csökkent a három vagy több tagot számláló háztartások aránya.

 

Körkép.sk/sajtóhír

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!