Nyitókép: TASR

 

A közmédia Szombati párbeszédek (Sobotné dialógy) című legutóbbi vitaműsorának adásában nem volt szó fasiszta vagy kommunista ideológia propagálásáról, ezért indokolatlan a szlovák közmédiát ezek népszerűsítésével vádolni – mondta Anna Sámelová, a hír- és újságírói részleg igazgatója az RTVS Tanácsának csütörtöki ülésén, amely a műsorszolgáltató hírszolgáltatásával foglalkozott. A tanács elnöke, Igor Gallo úgy véli, hogy a szenvedélyeket az RTVS augusztusi vitaműsorainak „szerencsétlen dramaturgiája” is felkavarta.

 

A vezetőség azzal védte ezt a „dramaturgiát”, hogy meg akarták különböztetni a nyári szünet alatti beszélgetések jellegét az évközbeni műsoroktól. Úgy vélik, hogy az ilyen típusú vitáknak nemcsak az ideológiailag különböző politikai pártokat kell szembeállítaniuk egymással, hanem a programjukat tekintve egymáshoz közel álló pártok nézeteit is össze kell hasonlítaniuk.

 

„Nem tartom ezt hibának”

 

 hirdetes_810x300  

– hangsúlyozta Ľuboš Machaj, az RTVS főigazgatója. Anna Sámelová hozzátette, hogy a közszolgálati műsorszolgáltatónak kötelessége teret adni a kisebbségi véleményeknek a társadalomban. A konkrét rádiós vita kapcsán, amelyben a Republika és az ĽSNS pártok képviselői találkoztak, rámutatott, hogy az RTVS nem hagyhatja figyelmen kívül azokat a politikai entitásokat, amelyeknek „vannak képviselőik a szlovák és az Európai Parlamentben, hiszen az ő eszméik és véleményük már régóta jelen van Szlovákiában”. Arra is rámutatott, hogy a pártok tevékenységét a bíróság nem tiltotta be.

 

„Az adásban azonban nem terjesztettek semmilyen fasiszta vagy kommunista ideológiát”

 

– hangsúlyozta Sámelová, visszautasítva a fasizmus népszerűsítésének vádját. Hozzátette, hogy a vita eredetileg a nemzeti értékek témájára épült volna, de ezt a szándékot aláásta az SNS képviselőjének elutasítása, hogy részt vegyen a vitában.

 

Teraz.sk nyomán

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!