Nyitókép: SITA/Milan Illík

 

Az illegális migráció nem jelent közvetlen veszélyt Szlovákiára. A helyzet ellenőrzés alatt áll – jelentette ki Ódor Lajos miniszterelnök ezt a kormányülés után, hozzátéve: komolyabb incidenst eddig nem jegyeztek fel. Elmondása szerint a jövő héten törölhetik a COVID-19 járvánnyal kapcsolatban kihirdetett rendkívüli állapotot, amely korlátozza a rendőrség egyes intézkedéseit.

 

Martin Královič, a belügyminisztérium államtitkárának elmondása szerint azon dolgoznak, hogy jelentősen csökkentsék a migránsok számát a nagykürtösi gyűjtőtáborban. Kedden (szeptember 5-én) megközelítőleg 700-an voltak. „Szerdán sok embert sikerült elvinni és szétosztani az idegenrendészeteken Szlovákia-szerte” – mondta.

 

A Nagykürtösi járásban a Szlovák Vöröskereszttel együttműködve szerda óta naponta háromszor adnak száraz ételt és ivóvizet a migránsoknak. „Javítjuk az ottani körülményeket” – jegyezte meg az államtitkár.

 hirdetes_810x300  

 

Kijelentette, hogy az átutazó migránsok nem akarnak Szlovákiában maradni. Královič szerint ideális lenne a kormány által elfogadott szlovákiai tartózkodási engedély törlése. A változtatást még a parlamentnek is el kell fogadnia. „Ha csütörtökön (szeptember 7-én) sikerül megtartani az ülés, és valaki egyetért a kormány javaslatával, akkor nem fogunk tiltakozni” – jelentette ki.

 

„Addig, amíg nem sikerül, sokkal gyorsabban adjuk ki a papírokat. A szlovák fegyveres erők bevetésének köszönhetően pedig meg tudjuk erősíteni az idegenrendészetek kapacitásait”

 

– jegyezte meg Královič.

 

A miniszterelnök elmondta, hogy az illegális migráció kapcsán felvilágosító kampányt folytatnak a Szlovákiai Városok Szövetségével és a Szlovákiai Városok és Falvak Szövetségével.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!