Nyitókép: AP Photo/Darko Bandic

 

A Smer-SD nem lát okot a kormányalakításról szóló tárgyalásokra mindaddig, amíg nem kap megbízást Zuzana Čaputová elnöktől. Erről a párt elnöke, Robert Fico  tájékoztatott vasárnap, mondván, várják az államfő telefonhívását.

 

A következő két hétben Fico tárgyalni akar a többi párttal a programokról. Szerinte csak megegyezés után beszélhetnek kormányalakításról. Kiemelte, hogy a győztes párt vezetőjeként megpályázza a miniszterelnöki posztot.

 

„A Smer-SD székházában fogunk ülni, és várni fogjuk az államfő telefonhívását. Amíg nem jön a kormányalakítási megbízás, semmi okot nem látunk a tárgyalások megkezdésére“ – mondta Fico.

 hirdetes_810x300  

 

A Smer elnöke a lakosság türelmét kérte. „Szlovákiának le kell csillapítania a helyzetet“ – tette hozzá, rámutatva a társadalomban uralkodó légkörre. Ezért is gondolja, hogy jó lenne két hetet hagyni a feleknek a programok egyeztetésére, hadd találkozzanak a kormányalakításra esélyesek, hogy békében megbeszélhessék a programprioritásokat.

 

Hozzátette: csak a kormányprogram egyeztetése után lát teret a kormányalakításra és az egyéni személyi jelölések megvitatására.

 

Robert Fico a külföldi média Ukrajnával kapcsolatos kérdésére azt válaszolta, hogy Szlovákiának nagyobb problémái vannak Ukrajnánál. Fico szerint a Smer békés párt, és humanitáriusan támogatni akarják az ukránokat, de megerősítette azt a tényt, hogy a Smer ellenzi az Ukrajnának nyújtott katonai segélyt.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!