Bizonyított tény, hogy a kertészkedés nemcsak remek szabadtéri tevékenység, hanem jó hatással van a kedélybetegekre is. Ha pedig már kertészkedünk, akkor érdemes az alábbi zöldségeket, illetve gyógynövényeket termeszteni, mivel egyfajta természetes antidepresszánsként is funkcionálnak.

 

Mángold

 

Magas magnéziumtartalma nagyon fontos ahhoz, hogy az energiaszintünket szabályozó biokémiai reakciók megfelelően menjenek végbe az agyunkban. A magnéziumhiány igen gyakori a klinikai depresszióval diagnosztizált emberek között.

 

 hirdetes_810x300  
Fotó: divany.hu

 

Kék burgonya

 

Ebben a ritka és igen ízletes zöldségfélében sok antioxidáns van, ami segíthet a hangulatingadozásért is felelős sejtszintű gyulladások leküzdésében. A kék burgonya héja pedig jódot tartalmaz, amely segít egyensúlyban tartani a pajzsmirigyet, és ezáltal a kedélyünket is.

 

Fotó: erdekesvilagunk.blog.hu

 

Cseresznyeparadicsom

 

A paradicsom héjában sok a likopin, amely remek gyulladásgátló, továbbá rákmegelőző hatása is van. A cseresznye- vagy koktélparadicsom azért jótékonyabb hatású, mint a nagyobb méretű, mert ha ilyet eszünk, több héjat fogyasztunk.

 

Fotó: depositphotos.com

 

Fekete szemű bab

 

Magas folsavtartalma fontos szerepet játszik a dopamin, a szerotonin, illetve a noradrenalin termelésében – ha ezek a vegyi anyagok nincsenek jelen megfelelő mennyiségen a szervezetünkben, akkor ez feledékennyé, feszültté és álmatlanná tehet minket.

 

Fotó: 123rf.com

 

Oregánó

 

Illóolajaiban nagyon sok olyan anyag található (például kvercitin), amely segít felvenni a harcot a depresszióval, a kimerültséggel és a stresszel.

 

Napraforgó

 

A napraforgó magjában sok a fenilalanin, márpedig a szervezetünk ebből az aminosavból állítja elő a noradrenalint.

 

Fotó: avilagtitkai.com

 

Levendula

 

A levendulaillatot évszázadok óta használják feszültségoldásra és nyugtatásra az aromaterápiában, így akár illóolaj, akár illatpárna formájában használjuk, nem nyúlhatunk mellé.

 

Forrás: womenshealthmag.com/hazipatika.com

Nyitókép: baratno.com

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!