A közel keleten nincsenek oldalak, szemben álló felek, csak érdekek zavaros és átláthatatlan összevisszasága. Ezt bizonyítja az is, hogy az USA kénytelen volt a török-szír határra páncélos egységeket küldeni, hogy megakadályozza az újabb, kurdok elleni török légicsapásokat.

 

A kurd YPG milícia az USA szövetségese az Iszlám Állam elleni harcban. Törökország tagja a NATO-nak és az Iszlám Állam elleni koalíciónak, így az USA szövetségese is, ugyanakkor Törökország és a kurdok között évszázados ellentétek állnak fenn, és Recep Tayyip Erdogan török államfő alapvető stratégiája, hogy megakadályozza egy önálló kurd állam létrejöttét bármi áron.

 

Miközben arról érkeznek hírek, hogy az Iszlám Állam elleni háború a végéhez közeledik, a közös ellenséggel szemben kötött átmeneti szövetségek is kezdenek omladozni. Az USA nemrég rakétacsapást mért a szír kormányerők egyik repülőterére, ami Oroszország számára stratégiai fontosságú légibázis volt, Törökország pedig támadást indított a kurdok ellen, akikkel, ha nem is egymás mellett, de közösen harcoltak az IÁ ellen.

 

 hirdetes_810x300  

Amerikai páncélozott járművek a török-szír határ közelében. 

 

Washington tiltakozik

 

Az Ankara és Washington közötti viszony a napokban azért vált feszültté, mert török repülőgépek Szíria és Irak északi részén bombázták a kurdok állásait. Az amerikai külügyminisztérium „aggodalmának” adott hangot a csapások miatt, amelyekben a török fél szerint 90 ember, az YPG szerint „csak” 20 vesztette életét. Washington azt is kifogásolta, hogy bár Törökországa az IÁ elleni koalíció tagja, a kurdok elleni fellépésről mégsem konzultált a szövetség tagjaival.

 

„A koalíció ezeket a légicsapásokat nem hagyta jóvá. Számos életet követelt szövetségeseink soraiból”

 

nyilatkozta Mark Toner, az amerikai külügyminisztérium szóvivője.

 

„Az YPG, melyről pontosan tudjuk, ki támogatja, rakétavetőkkel támadnak minket. Megássuk a sírjukat, ebben senki sem állíthat meg minket”

 

jelentette ki Erdogan török államfő. Az amerikai jelenlétre válaszolva már szombaton megjelent a térségben a török harckocsik konvoja. A kurdok pedig az amerikai csapatokra úgy tekintenek, mint amolyan „ütközőkre”, amelyek megállítják majd a török előrenyomulást.

 

Tömegek menekülnek a török rakétatámadás elől. Fotó: voanews.com

 

A kialakult kényes helyzetről Erdogan a mindenképp beszélni szeretne Donald Trump amerikai elnökkel, akivel várhatóan a jövő hónapban találkozik.

 

„Megmondjuk amerikai barátainknak, hogy ne vigyenek magukkal terroristákat”

 

mondta Erdogan arra utalva, hogy az amerikaiak által támogatott koalíció és a kurdok közelednek Rakka városához, ami az IÁ legfontosabb bástyája Szíriában.

 

Törökország stratégiai célja, hogy a jelenlegi siíta szír vezetést (Bassár el-Aszad kormányát) eltávolítsák, helyére pedig egy törökbarát szunnita kormány kerüljön, amellyel közösen léphetne fel a kurdok ellen. Mivel Oroszország egyértelműen Aszad kormánya mellett áll ki, a Moszkva és Ankara között közelmúltban tapasztalt közeledésnek is megvannak a maga korlátai. Törökország egyébként a múltban többször követelte az USA-tól, hogy határozottabban avatkozzon be a térség konfliktusaiba, és Erdogan csak akkor rendezte addig feszült viszonyát Oroszországgal és Izraellel, amikor ez sokszori felszólítás után sem történt meg.

 

Körkép.sk, HNonline.sk

Nyitókép: Breitbart.com

 

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!