Nyitókép: Thinkstock

 

Úgy tűnik, hogy országunkban a koronavírus-járvány lassan véget ér, de veszélyes utódját itt hagyta örökül. Az utód neve nem más, mint long COVID, vagyis „hosszú“ COVID, szakszerűen poszt-COVID szindróma.

 

Egyelőre nem tudni pontosan, hogy a hosszú COVID milyen tüneteket foglal magába, annyi azonban biztos, hogy nagyon sok van belőle. Világszerte 3 800 személy körében végeztek vizsgálatot, melynek során összesen 205 poszt-COVID szindrómás tünetet jegyeztek fel.

 

 hirdetes_810x300  

A poszt-COVID szindrómában szenvedő egyénnél egyszerre több tünet is jelentkezhet, amelyek közül a légszomj, a kimerültség és a krónikus fáradtsági szindróma az, amely leginkább legyengíti a pácienseket – írja a The Economist.

 

A páciensek három csoportja

 

A kutatók elsősorban arra keresik a választ, hogy mi okozza a hosszú COVID tüneteit. Ezzel kapcsolatban a tudósok és a kutatók több alternatívával dolgoznak.

 

A pácienseket három csoportba lehet sorolni. Az első csoportba azok a páciensek tartoznak, akik kisebb fizikai aktivitás során is kifulladnak és kimerülnek. A második csoportba azokat a pácienseket sorolják, akiket kognitív nehézségek, agyi köd és emlékezési problémák gyötörnek. A harmadik csoport pedig azokat az embereket fogja közre, akiknek az autonóm idegrendszerükkel és az idegeikkel vannak problémáik, amelyek a légzést, emésztést és a szívverést irányítják. Leggyakrabban ezeket a pácienseket kínozza az erős szívdobogás és a rosszullét.

 

Három lehetséges magyarázat

 

Ezek alapján az orvosok három biológiai magyarázatra támaszkodnak. Az első magyarázat szerint a hosszú COVID egy tartós vírusfertőzés, a másik magyarázat szerint autoimmun zavarról van szó, a harmadik magyarázat pedig azzal dolgozik, hogy az akut fertőzés során kialakult gyulladás miatt károsodtak a szövetek.

 

Az első hipotézis szerint egyes páciensek sosem szabadulnak meg a vírustól. Nem fertőzőek, a vírus már nem osztódik a testükben, mégis előállít egy olyan „terméket“, amellyel a szervezet próbálja felvenni a harcot.

 

Amennyiben autoimmun betegségről lenne szó, az azt jelentené, hogy a koronavírus ugyan eltűnt a testből, de valamit „elrontott“ az immunrendszerben, amely a saját szöveteit támadja meg.

 

A harmadik hipotézis gyulladással magyarázza a poszt-COVID szindrómát. Eszerint az elmélet szerint a test harcát az akut betegséggel szemben olyan helyreállíthatatlan károk okozzák, amelyek a vírusfertőzések során gyakran előfordulnak.

 

A coviddal kapcsolatos gyulladást a citokin okozza. Az elmélet szerint a koronavírus károsítja azokat a sejteket, amelyek a véredényeket szegélyezik, és ez változtathatja meg a vér áramlását az agyba.

 

A hosszú COVID leggyakoribb tünetei:

 

Az amerikai Járványügyi és Betegségmegelőzési Központ (CDC) és a további intézmények szerint a poszt-COVID szindróma leggyakoribb tünetei az alábbiak:

  • fáradtság és kimerültség
  • koncentrációzavar (agyi köd)
  • fejfájás, rosszullét
  • a szaglás és az étvágy elvesztése, hallásproblémák
  • bőrkiütések
  • gyors szívverés vagy szívdobogás
  • mellkasi fájdalom, nehézlégzés, köhögés és zihálás
  • nyelési nehézségek és szájüregi problémák
  • hasmenés és hányás
  • ízületi és izomfájdalmak
  • depresszió, szorongás, alvási problémák
  • láz
  • egyéb más tünetek, amelyek nehezítik a fizikai és a lelki aktivitást

 

Webnoviny.sk/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.