Nyitókép: Körkép.sk (Agel)

 

A Selye János Egyetem Konferencia-központjában került sor a 2. komáromi onkológiai konferenciára.

 

Az AGEL vállalat által működtetett komáromi kórház, valamint az AGEL Művelődési és Tudományos Intézete együttműködve a Nővérek és Szülésznők Szlovákiai Kamarájával, a Szlovák Orvosi Kamarával, a Szlovák Gyógyszerészeti Kamara kórházi gyógyszerészeinek szekciójával, az Orvoslás-technikai Dolgozók Szlovákiai Kamarájával, továbbá az Egyéb Egészségügyi Dolgozók Szlovákiai Kamarájával 2022. december 1–2-án megrendezte a 2. komáromi onkológiai konferenciát, amelynek a Selye János Egyetem Konferencia-központja adott otthont.

 

 hirdetes_810x300  

 

A konferenciára Michal Pišoja mérnök, az Agel Sk csoport elnökének védnökségével, továbbá MUDr. Marie Marsová alelnök, valamint az AGEL által működtetett komáromi Agel kórház igazgatója, Mgr. Miroslav Jaška védnökségével került sor.

 

A 2. komáromi onkológiai konferencia nyitóünnepségére csütörtök délelőtt a Selye János Egyetem Konferencia-központjának díszterme szolgálta a méltó helyszínt.

 

Az ünnepség szóvivője, Martina Pavlíková név szerint üdvözölte a rendezvényen megjelent jeles szaktekintélyeket, akik az ország különböző szegletéből érkeztek.

 

 

A szóvivő az elsők között üdvözölte és kérte fel a Kassáról érkezett Jozef Pribula doktort, aki felvázolta a másodízben megvalósult onkológiai konferencia jelentőségét, és egyben átadta Michal Pišoja, az Agel Sk csoport elnökének üdvözletét, aki egyéb elfoglaltsága miatt nem tudott a rendezvényen személyesen megjelenni.

 

Pribula doktor külön köszöntötte Pavel Demetert, az AGEL komáromi kórház klinikai onkológiai osztályának főorvosát.

 

A fellépők sorában helyet kapott Iveta Lazarová, a Nővérek és Szülésznők Szlovákiai Kamarájának vezető nővére, aki hangsúlyozta a nővérek egészségügyben betöltött nélkülözhetetlen szerepét, és kifejezte reményét a jelenlegi helyzet oldásával kapcsolatban.

 

 

Miroslav Jaška, az AGEL komáromi kórházának igazgatója beszédében visszatekintett az elmúlt időszakra, ami alatt az intézmény hatalmas fejlődésen ment keresztül. Értékelésében külön kiemelte PharmDr. Komjáthy Hajnalka, a komáromi kórház intézeti gyógyszertárának vezetője, az Agel csoport fő klinikai gyógyszerészének tevékenységét, mert vezetése alatt az intézeti gyógyszertár az egyik legjobb, legdinamikusabban fejlődő kórházi gyógyszertár lett Szlovákiában.

 

Nagy népszerűséget mutatott a Brünnből érkezett Radim Chmelík kutató-mérnök fellépése, (fyzikální inženýrství), aki jelentős szakirodalommal segítette már az orvostudományt, és jelenleg is egy új könyvét hozta bemutatásra. A későbbiekben éppen ennek tartama lett a konferencia legelső témája.

 

Meg kell említeni, hogy Radim Chmelík mérnök elragadtatással beszélt Komárom belvárosáról, ahol a karácsonyi díszítést rendkívül szépnek, hangulatosnak találta.

 

 

Az ünnepségen Juhász György docens, a Selye János Egyetem rektora röviden összefoglalta az egyetem 2004-től tartó történetét, és hangsúlyozta, hogy Szlovákia egyetlen egyeteme, ahol a magyar nemzeti kisebbség anyanyelvén folyik az oktatás. Továbbá szólt az intézmény névadójáról, Selye János orvosról, az osztrák-magyar származású kanadai vegyész, belgyógyászról, aki Komáromban nőtt fel, és később a stressz kutatójaként szerzett világhírnevet.

 

 

A 2. komáromi onkológiai konferencia résztvevőit a város polgármestere, Keszegh Béla is üdvözölte, beszédében felhívta a vendégek figyelmét Komárom nevezetességeire, amely Közép-Európa két legjelentősebb folyója, a Duna és Vág találkozásánál fekszik. Keszegh Béla beszéde fő részében nagyra értékelte a komáromi kórház ütemes fejlődését, ami az utóbbi 5-6 évben végbement, s ami az Agel csoportnak köszönhető.

 

 

 

A 2. komáromi onkológiai konferencia nyitórendezvénye az orvoslás területéről a továbbiakban is számos nagy nevet sorakoztatott fel, és nagyon sokukat tevékenységük elismeréséért virággal köszöntöttek.

 

A nyitóünnepség, valamint az első közös előadást követően a konferencia további programja a különböző szekciók szerint folytatódott, az egyetem kijelölt termeiben.

 

Mindezek mellett az épület előterében különféle orvostechnikai eszközök, táplálékkiegészítők, gyógyászati segédeszközök bemutatóját tekinthették meg az érdeklődők, ami bizony onkológiai pacienseknél valóban nagyon fontos lehet, felépülésük megsegítésénél.

 

 

Buday Mária

A képek a szerző és az Agel csoport felvételei.

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.