Nyitókép: egeszsegkalauz.hu

 

A koronavírus új, EG.5 variánsa tovább terjed a világban, azonban nem jelent különösebb veszélyt. Ezt Richard Neher, a svájci Bázeli Egyetem szakértője nyilatkozta.

 

„Az EG.5 becslésem szerint nem jelent különösebb veszélyt“ – mondta Neher, a svájci Bázeli Egyetem vírus- és baktériumkutató csoportjának vezetője.

 

Ez a változat, amelyet az ókori görög viszályistennőről Erisnek is neveznek, feltűnően gyorsan terjed, és képes kijátszani az immunrendszer működését – írja a DPA. A betegség súlyossága azonban változatlan más variánsokhoz képest.

 hirdetes_810x300  

 

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerdán az EG.5-öt ún. érdekváltozatnak nevezte. Hozzátette azonban, hogy az eddigi megfigyelések alapján nem jelenthet nagyobb veszélyt a közegészségügyre, mint a többi változat.

 

A WHO szerint az első EG.5-ös eseteket ez év februárjában jegyezték fel. A július 17-e és 23-a közötti időszakban a WHO adatai szerint a világon az összes koronavírusos eset 17,4 százalékát tette ki, és hamarosan domináns variánssá válhat egyes országokban, de akár globálisan is.

 

Az EG.5-nek van egy mutációja, amely lehetővé teszi számára, hogy jobban elkerülje az immunrendszert. „Ugyanez a mutáció azonban más változatokban is előfordul“ – magyarázta Neher.

 

A professzor arra is felhívta a figyelmet, hogy nyár végén, az alacsony esetszámú időszak után ismét nőni fog a koronavírusos esetek száma. „Az EG.5 alapvetően nem különbözik a többi változattól, de fokozatos – és gyors – fejlődésen megy keresztül, ahogy azt a (koronavírus) SARS-CoV-2 kapcsán már egy ideje megfigyeljük” – tette hozzá.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!