Nyitókép: SITA

 

Hétfőn az európai irányelv előírásainak megfelelően Csehországban életbe lép az ízesített, melegített dohány árusításának tilalma. A dohánygyártó cégek szerint az ízesített dohánytermékek népszerűek a felhasználók körében, és az amerikai tilalom tapasztalatai szerint egyesek majd visszaállnak a hagyományos cigarettára. Egyes gyártók új, dohányt nem tartalmazó termékekkel reagálnak. Arra is felhívják a figyelmet, hogy a tilalom nem lép életbe egyszerre minden uniós országban, így a vásárlók külföldön vásárolnak majd ízesített melegített dohányt.

 

A klasszikus cigarettáknál már tiltottak a különféle ízek, és ez vonatkozik majd a melegített dohánytermékekre is. Az EU-tagállamoknak október 23-i hatállyal be kell építeniük a tilalmat jogrendszerükbe, az irányelv ezt követően nem engedélyez átmeneti időszakot a készletek továbbértékesítésére.

 

 hirdetes_810x300  

A tilalom egyik fő oka e termékek növekvő népszerűsége, ami összefügg azzal, hogy egyesek nem tartják őket károsnak. A melegített dohány a nemdohányzó fiatalokat is vonzza. A tüdőorvosok szerint azonban a hevített dohány aeroszolja a cigarettafüstéhez nagyon hasonló mérgező anyagokat tartalmaz. Kimutathatóan rákkeltő, azaz rákkeltő anyagokat is tartalmaz.

 

ČTK

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!