Akár műfenyőről van szó, akár valódi fáról, ha közeledik a karácsony, akkor a luxus terén is egymásra licitálnak a legnívósabb ékszerboltok és üzletházak. Amennyibe pedig otthonra szeretne valamilyen különleges (vagy különlegesen drága) fát választani, abban is segítünk.

 

Műfa, ennyiért?

 

2016-ban, vagyis idén mutatták be a világ eddigi legdrágább arany karácsonyfáját. A Tokióban készült remekmű 19 kilogramm súlyú, a legtisztább aranyból készült, 1200 méter hosszú aranyszál szövi be. Az installáció 2 méter magas, a hatszög alakú állványt szövik be az aranyszálak. Értéke 1,8 millió dollár.

 

 hirdetes_810x300  
s_21261260_puzzlepix_basket_19180
A fát 1200 méter aranyszál díszíti. Fotó: Nippon News.

 

 
Ékszerrel teleaggatva

 

Ha élő fát használunk, akkor a dekorációnak kell különlegesnek lennie. A legkézenfekvőbb dísz az ékszer. Így tettek 2010-ben Abu-Dzabiban is, ahol egy 10 méter magas fát díszítettek fel az Emirates Palace aulájában zafírral, gyémánttal, igazgyönggyel, smaragddal és egyéb drágakövekkel. Összesen 181 ékszer került fel a fára, amelynek értéke így 11,4 millió dollár. Kár, hogy nem az eddigi világrekorder, 67 méteres fát díszítették fel!

 

Különleges megoldás a hegyoldalban

 

Olaszországban, Gubbio kisvárosában egészen különleges megoldást választottak a világ legnagyobb karácsonyfájának létrehozására. Az ugyanis a hegyoldalban fekszik, és 650 méter magasra kúszik a 8,5 kilométer hosszú égősor, amely karácsonyfát mintáz.
Így összesen 3000 színes égő díszíti a „fát”. A kezdeményezés 1991-ben bekerült a Guinness Rekordok könyvébe is.

 

gubbio-christmas-tree
Fotó: vilagutazo.blog.hu

 

Otthoni luxus?

 

Ha otthonunkban szeretnénk az idén valami nagyon drága, különleges karácsonyfát állítani, mindenképp nordmann fát vegyünk, ez ugyanis a legdrágább fajta. Árát meghatározza, hogy nagyon lassan növő fajtáról beszélünk, közel 15 év szükséges ahhoz, hogy egy facsemetét egyáltalán ki lehessen vágni karácsonyfának. Hosszú ideig tartós, melegben sem hullatja a tűleveleit. Ha megdörzsöljük, kellemes, narancsos illatot áraszt, de önmagában nincs erős illata.

 

Ha nem feltétlenül a legdrágább, inkább a legkülönlegesebb fatípust keressük, akkor kolorádói jegenyefenyőt vásároljunk. Ritka fajta, tűlevelei lapítottak, és sarlósan, felfelé, egy irányban állnak az ágakon. A tűleveleket vastag viaszréteg borítja, így kevésbé hulló fajta ez is. Látványos, kékes-ezüstös színe miatt is kedvelt. A leveleket megtörve pedig kellemes narancsos illatot áraszt.

 

Stock Photo by Sean Locke www.digitalplanetdesign.com
Stock Photo by Sean Locke

 

Ahhoz, hogy igazán értékes legyen a fánk, minél magasabbra kell növeszteni. Ehhez a legcélszerűbb, ha földlabdás fát vásárolunk, amelyet a kertünkben nevelünk. Kizárólag az ünnepekre vigyük be, mert a nagy hőingás megviseli a fát, előtte-utána pedig a garázs képezzen átmenetet. Egy idő után pedig úgysem fog beférni a lakásba, így a kertben kell feldíszítenünk.

 

Az ékszerekkel, drágakövekkel való dekorálást csak akkor vállaljuk, ha van megfelelő lakásbiztosításunk, akkor is csak beltérre. Ellenkező esetben inkább csak elegáns üveggömböket tegyünk a fára.

 

Forrás: origo.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!