A kelet-szibériai nomád körülmények között élő törzsek jóléte nagymértékben függött attól, hogy rendelkeznek-e remek képességű szánhúzó kutyákkal. A régi időkben, amikor a gépjárműveket még hírből sem ismerték, egyáltalán nem volt mindegy, milyen gyorsan és mennyire biztonságosan érik el a kutya vontatta szánokon a nagyon távoli kereskedelmi lerakatokat. 

 

Életmentés kutyaszán fogatokkal

 

A szibériai husky kutyák a szánhúzás igazi mesterei: saját testsúlyuknak akár kilencszeresét is képesek elhúzni. A Falatozoo.hu állateledel webáruház hámok széles választékát kínálja, amelyekkel sok fajta számára a kutyasétáltatás kényelmesebb lehet. Ám a gerincsérült vagy ortopédiai problémával kezelt ebeknek a rehabilitáció közben is jól jön. A dolgozó ebeknél – vakvezetők, segítő vagy szolgálati kutyák – pedig alapfelszerelés.

 

 hirdetes_810x300  

Régebben a hám a kutyák teste köré tekert bőrcsíkot jelentette, amihez az egyéb kellékeket – istrángot és vontatószíjat – kapcsolták. Husky fogatokkal valóságos csodát vittek véghez 1925-ben, amikor az alaszkai Nome városában diftériajárvány tört ki és oltóanyagot kellett oda eljuttatni az 550 kilométerre lévő vasútállomásról. Szánstafétákkal sikerült, és így a világ is lassacskán, de megismerhette ezt a kiváló fajtát.

 

Kihívások sora vár, de megéri

 

A szibériai husky hatalmas mozgásigényű, őrzésre viszont szinte teljesen alkalmatlan kutyafajta. Egyszerűen nem erre tenyésztették ki. Macskával nemigen tartható együtt, zsákmányállatnak tekinti azokat. Utálja a meleget, hűvösebb napokon van csak igazán elemében. Elmondható viszont róla, hogy az önfejűség és a túlzott vadászösztön túlteng benne. Ha mégis ezt a fajtát szeretnéd, akkor fogadd el, hogy elég nehezen nevelhető. Ha érzi viszont az összetartozást és a szeretetet, akkor képes ám a kompromisszumokra. Foglalkozz vele sokat és mozgasd! Imádni fog érte.

 

Etetésük és tartásuk néha kihívásokkal teli, de mint minden fajta esetében, náluk is igaz, hogy nemcsak haza kell vinni a kiskutyát, hanem gondozásra, ápolásra és folyamatos szeretgetésre is nagy szüksége van ahhoz, hogy kialakuljon az ideális kapcsolat. Nevelésükben a pozitív megerősítés a legcélravezetőbb.

 

Családbarát kutyafajta

 

A zord Szibéria a hazája, de a husky szisztematikus tenyésztését egy norvég úrnak, Seppelának köszönheti a világ. Ő juttatta célba e csodás kutyákkal a diftéria elleni szérumot és kezdte el utána Alaszkában a tenyésztésüket, hogy számos nagy versenyen bizonyíthassák napjainkig is fantasztikus szánhúzási képességeiket. Csodás szőrzetük védelmet nyújt a hideg ellen. Markáns rajzolatukról és csodálatos kék vagy borostyán színű szemükről azonnal fel lehet őket ismerni. Az eszkimóknál még ma is a legfontosabb jószágok egyike a husky.

 

E fantasztikus kutyafajta nem mindenkinek való, de ha sportos életet élsz és türelmes vagy, igazi családi kutyát faraghatsz az önfejű huskyból.

 

(x)

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!