A hagyományost gyorsmozgású ipari kapura cserélve hamar megtérülő energiahatékony beruházást hajthatunk végre ipari létesítményekben. Ezek a nyílászárók ugyanis naponta akár több százszor nyílnak. Ha viszont lassan működnek, akkor hiába alacsony a hőátbocsátó tényezőjük, jelentős energiaveszteséget idéznek elő.

 

A jelenlegi gyakorlat az ipari kapuknál, és az alternatíva

 

Ebben a cikkünkben tökéletesen tetten érhető, hogy milyen apró változtatásokkal is mennyit javulhat egy cég energiahatékonysága. Érdemes elolvasni az EnergyHub esettanulmányait, melyek hasonló esetekről és nagyobb beruházásokról is szólnak, melyekkel mind-mind kiváló eredményeket értek el.

 

 hirdetes_810x300  

A logisztikai feladatok nagyon időérzékenyek, ami olyan rossz gyakorlatokhoz vezet, mint hogy a teljes rakodási idő alatt nyitva vannak az ipari kapuk. Ezek a nagy méretű, akár 4-5 méteres magasságot is elérő szerkezetek jelentős energiavesztést eredményezhetnek télen a fűtés, nyáron a hűtés hatékonyságát csökkentve.

 

Épp ezért kiváló alternatíva egy modern gyorsmozgású ipari kapu, mely szélsebesen (akár 2 m/s sebességgel) nyit és áthaladást követően azonnal zár is. Így nem kell folyamatosan nyitva lenniük, ezzel jelentős energiát megspórolva az ipari vagy logisztikai épületek számára.

 

Az épületben található rámpakiegyenlítők hőszigetelése

 

A rámpakiegyenlítők az épületen belül találhatóak, és egyfajta vízszintes vaskapuként jelentős energiaveszeséget okoznak. Acélfelületük hőátbocsátási tényezője közel sem nevezhető kedvezőnek, így folyamatosan távozik a hő az épületből. És nem csak akkor, amikor használatban vannak.

 

Ez orvosolható egy termozsilip beépítésével, mellyel megoldódik a hőszigetelés. Ezeket elláthatjuk gyorsmozgású ipari kapukkal, mely további energiavesztéstől óv meg minket.

 

Mit jelent mindez a gyakorlatban?

 

Az energiahatékony beruházások mindegyikének megtérülőnek kell lennie, de nem mindegy, mennyi idő alatt érünk el odáig, hogy már nem a belefektetett pénzt “téríti meg”, hanem valódi folyamatos megtakarítást jelent.

 

Minél rosszabb egy épület hőmegtartó képessége, annál komolyabb eredményeket lehet elérni egy hőszigeteléssel. És minél több hagyományos, folyamatosan működtetett ipari kapu van egy épületen, annál nagyobb megtakarítás érhető el. Nem beszélve az előző bekezdésben taglalt rámpakiegyenlítők termozsilippel való ellátásáról, mely még használaton kívül is csökkenő energiaveszteséget jelent.

 

Már elkészült projektek alapján elmondható, hogy egyes esetekben a megtérülés olyan gyors, hogy már 15 hónap múlva is pozitív lesz az egyenleg, azaz ennyi idő alatt megtérül a teljes beruházás.

 

Sőt az EKR-nek köszönhetően tovább csökkenthető ez az idő, akár hónapokkal is, így bőven 1 év alatti megtérülésről beszélhetünk egy több milliós projekt esetén. 

 

Van tehát relevanciája az ilyen beruházásoknak, legyen szó akár egy teljes hőszigetelésről, akár csak pár gyorsmozgású ipari kapu beépítéséről.

 

(x)

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!