Sok helyen találkozhatunk manapság páramentesítő készülékkel és elégedetten vesszük tudomásul, hogy a tartályba menetrendszerűen gyűlik össze a levegőből kiszűrt nedvesség. Azonban nem biztos, hogy mindenki tudja, hogyan működik ez a hasznos kis készülék, ezért cikkünkben megmutatjuk, mi a működési elve és miért nem lesz hideg a szobában a működése közben.

 

A párátlanítás fontossága

 

Tudjuk, hogy sem a magas, sem pedig az alacsony páratartalom nem ideális, ezért törekedni kell arra, hogy a szobában optimális értéket állítsunk be. Annak érdekében, hogy megbizonyosodjunk erről az értékről, meg kell azt mérnünk egy páratartalom-mérővel. Ha ekkor azt tapasztaljuk, hogy ez az érték magas, akkor érdemes a Trotec – LPV párátlanító készülékeit használni, ezáltal a körülményeknek megfelelő értéket állíthatunk be.

 

 hirdetes_810x300  

A nedves, párás környezet nagyon gyakran eredményez páralecsapódást az ablakokon és a falakon, melyek a penész számára optimális környezetet teremtenek. Ez esztétikailag is kifogásolhatóvá teszi a helyiség megjelenését, emellett pedig az egészségre is hatással lehet. Ha nem lehetséges a falak hőszigetelése, mely sok esetben a végleges megoldást jelenti a magas páratartalomra, akkor párátlanító készülékkel csökkenthetjük ezt a jelenséget. 

 

Mit tesz a párátlanító készülék?

 

A magas páratartalom elleni egyik eszköz tehát a párátlanító készülék, amely képes arra, hogy a levegőben található nedvességet eltávolítsa, ezáltal pedig a páratartalom az ideális felé fog változni. A kiszűrt nedvességet a készülékben lévő tartályba gyűjti, mely egy egyszerű mozdulattal kiönthető, ezáltal a készüléket akár folyamatosan is működtetni lehet. Ráadásul ezek a berendezések mérik is ezt az értéket, így csak akkor működnek, amikor szükséges.

 

Az elektromos párátlanító készülék működési elve

 

Ezek a készülékek úgy működnek, mint egy hűtőgép, a belsejükben ugyanis a levegőt alacsony hőmérsékletre hűtik le. A helyiség levegője beszívásra kerül a párátlanító berendezésbe, ahol találkozik egy olyan hideg felülettel, amelynek hőmérséklete a harmatpont alatt található. Ezen a hideg felületen a levegőben található nedvesség lecsapódik, majd pedig összegyűlik a készülékben lévő tartályban.

 

A levegő azonban nem ilyen hidegen kerül vissza a helyiségbe, mivel ebben az esetben hűtené azt, ez pedig télen, a fűtési idényben nem lenne szerencsés. Éppen ezért a készülék képes arra, hogy visszamelegítse, ezáltal pedig ugyanolyan hőmérsékletű levegőt juttat vissza a berendezés, mint amit beszívott.

 

Mi történik akkor, ha a helyiség páratartalma optimális?

 

Ezek a berendezések mérik a nedvességtartalmat és ha elérik a beállított értéket, akkor leállnak. Nem kell tehát attól tartani, hogy a készülék megállás nélkül fog működni, mivel amint elérte az optimális értéket, le fog állni és csak akkor indul újra, ha szükséges.

 

Mielőtt bevetnénk az elektromos párátlanítót, távolítsunk el minden penészfoltot és a felületeket kezeljük le, ezáltal ideálissá tehetjük a szoba mikroklímáját.

 

(x)

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!