Napjainkban számtalan hordozható elektronikai eszközzel rendelkezik minden háztartás, amelyek energiaigényének kielégítésére elemeket és akkumulátorokat használnak.

 

Amikor egy eszközbe elemet vásárolunk, fontos, hogy a megfelelő technológiát, illetve méretet válasszuk. Az egyszer használatos elemeket ma már sok esetben helyettesíthetjük a környezetet kímélő akkumulátorokkal, amelyek akár több százszor is használhatóak, de léteznek extra tartós elemek is. A legtöbb általános méretben kapható. Az AA L91/LR6 az egyik legnépszerűbb, amely korszerű technológiát használ. Milyen előnyei vannak? Milyen eszközökben használható?

 

Egyszer használatos és tölthető áramforrások

 

 hirdetes_810x300  

Ma már többféle típusú és számtalan méretű elemet használunk a különféle eszközökben, jelentősen megkönnyítik az életünket, az egyszer használatos típusok mellett extra tartós cellákat és akkumulátorokat is találunk. A 18650-Akku.hu extra tartós elemei a lítium technológián alapulnak.

 

Az eldobható elemek közül az alkáli elemek a legnépszerűbbek, mivel szinte a legtöbb eszközben használhatók, egész élettartamuk alatt egyenletes kisülést biztosítanak, olcsók és kényelmesek, mivel majdnem mindenhol beszerezhetőek. A NiMH akkumulátorok újratölthetőek, azonban a feltöltés hosszú időt vehet igénybe, és minél többször töltik fel őket, annál kevesebb energiát termelnek.

 

A korszerű, csúcstechnológiás készülékekben, mint például a digitális fényképezőgépek, sokkal nagyobb teljesítményű áramforrásokra van szükség. A tölthető típusok használata kedvezőbb lehet. Erre jelentenek megoldást az extra tartós lítium elemek.

 

Leggyakoribb méretek

 

Fizikai méretük és teljesítményük alapján számtalan különböző méretű cella létezik attól függően, milyen készülékben használjuk őket. A szórakoztató elektronikai termékekben található akkumulátorokat az adott eszköz méretének és alakjának figyelembevételével tervezik, ezzel szemben a cserélhető elemek általában henger alakúak.

 

Az AA elemek a világszerte leggyakrabban használt elemtípusok, és valószínűleg ez jut először eszébe az embernek, ha meghallja az elem szót. Az AAA elemek az AA vékonyabb és rövidebb változatai. A C és D elemek fokozatosan nagyobbak. Léteznek még téglatest alakú 9V-os, valamint különböző méretű gombelemek.

 

A legtöbb áramforrás általában 1,5 V-os, a nagyobb méretű elemek hosszabb élettartamot biztosítanak. Ha 1,5V-nál többre van szükség, akkor több elemet használnak együtt.

 

Extra tartós lítium elemek

 

Az elsőrendű elemek technológiai csúcsát a lítium elem jelenti manapság, rendkívül kiemelkedő teljesítményt nyújt. Az AA elemek IEC-kódjai közé tartozik a népszerű LR6 az AA alkáli, a HR6 a NiMH újratölthető elemekhez, valamint a L91 lítium cellákhoz.

 

Az új AA lítium elemek szivárgásmentesek, sokkal nagyobb kapacitást biztosítanak, könnyebbek és akár 9x tovább bírják, mint az alkáli elemek. Szobahőmérsékleten akár 10-20 évig is eltarthatók, teljesítményüket nem befolyásolja a környezeti hőmérséklet.

 

(x)

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!