A hatszoros Grammy-díjas, valamint Oscar-díjas zeneszerző és énekes, Sir Elton John március 25-én tölti be a hetvenet, mely bár szerinte is igen riasztó szám és a tükörben is látja, hogy már mutatkozik rajta a kor, belül még mindig fiatalnak érzi magát. 

 

Félbehagyta az iskolát, hogy sztár lehessen

 

A világsztár London egyik jómódú elővárosában született a meglehetősen prózaian csengő Reginald Kenneth Dwight néven. A kis John hároméves korában ült először a zongorához, s tizenegy éves korában már a Royal Academy of Music tanulója volt, aki azzal keltett feltűnést, hogy képes volt egyszeri hallás után hosszú műveket is hibátlanul eljátszani.

 

 hirdetes_810x300  

John nagyjából tizennégy éves korában nyergelt át a klasszikus zenéről a rockra, s apja legnagyobb bosszúságára tizenhét évesen félbehagyta az iskolát, hogy a lazább muzsika sztárja lehessen.

 

Fotó: joytunes.com

 

Húszévesen egy tehetségkutató akció révén lett hivatásos slágeríró a Liberty kiadónál, ahol Bernie Taupin szövegíróval kezdett dolgozni. Alkotómódszerük elég különös volt: az elkészült anyagot levélben küldték el egymásnak, és a munkának ezt a formáját a mai napig fenntartják – bár száznál több szerzeményük van, egyik sem született úgy, hogy mindketten ugyanabban a szobában tartózkodtak volna.

 

A Your Song meghozta számára a sikert

 

Első lemeze Empty Sky címmel 1969-ben jelent meg, de nem keltett különösebb figyelmet. Az Elton John című második lemez, és annak Your Song című dala viszont annál inkább, az 1972-es Honky Chateau már amerikai listavezető volt, akárcsak a Rocket Man című dal. Máig az egyik legnépszerűbb lemeze az 1973-as Goodbye Yellow Brick Road. 1975-ben került a boltokba a legjobbak között emlegetett korongja, a Captain Fantastic and Brown Dirt Cowboy, 1976-ban pedig világsláger lett a Kiki Dee társaságában előadott Don’t Go Breaking My Heart.

 

 Az elmarathatatlan szemüveg lett a védjegye

 

Fellépései szenzációszámba mentek, rikító ruhákban, elképesztő kalapokban, magas sarkú cipőben és furcsa szemüvegekben lépett színpadra. Mindezt azzal magyarázta, hogy ellentétben nagy pályatársaival ő nem volt szexszimbólum, valamit tennie kellett, hogy két órán át a zongora mellett ülve is figyeljen rá a közönség.

 

Fotó: Ethan Miller/Getty Images

 

Sikerei csúcsán, 1976-ban rövid időre visszavonult, ekkoriban mértéktelenül evett, ivott, drogozott, ráadásul sajtónyilatkozatban hozta nyilvánosságra, hogy az azonos neműekhez vonzódik.

 

Az Oroszlánkirály és a színházi sikerek

 

1994-ben Oscar-díjat vehetett át Az oroszlánkirály című Walt Disney-rajzfilm Can You Feel The Love Tonight című daláért, amelynek szövegét Tim Rice írta. A dalszövegíróval közösen vitték sikerre az Aida című musicalt is, amelyet 2000-ben mutattak be a Broadwayn. A darab 1852 előadást ért meg, és négy Tony-díjat kapott.

Fotó: eltonjohn.com

Elton John a brit zeneipar egyik leggazdagabb embere, fényűző életstílusa mellett azt is megengedheti magának, hogy bőkezűen adakozzon jótékonysági célokra. Főként az AIDS-betegeket segítő szervezeteket támogatja, 1992-ben saját alapítványt hozott létre, és kiáll a melegek jogai mellett is.

 

Elton Johnt 1998-ban ütötte lovaggá II. Erzsébet királynő a brit popzenében elért sikereiért és az AIDS elleni tevékenységéért. Sir Elton, ahogy azóta nevezheti magát, huszonkét év után, 2012-ben került ismét a brit slágerlista élére a Good Morning To The Night című dalának elektronikus remixével. Az énekes, aki 2016-ban adta ki pályafutásának 33. albumát, az idén kezdett bele Paul Rudnick amerikai szerzővel Az ördög Pradát visel című film Broadway-musical változatának elkészítésébe.

 

Forrás: MTI

Nyitókép: playbuzz.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!