Bár Európáról álmodtak, mégis önkéntesen térnek haza a migránsok, tízezres nagyságokban – írja a Hospodárske Noviny. A fő okként a menekültstátusz elnyerésének bonyodalmait említik, de közre játszik az illúziók elmúlása is.

 

Január és november között 35 ezer migráns tért haza önkéntesen a hazájába Európából. Sokan a jobb élet, a jobb munka és az önmegvalósítás reményében érkeztek Németországba és a Skandináv államokba, a valóság azonban sokszor kiábrándító számukra.

 

Leginkább az irakiak térnek haza. Vannak, akik 11 ezer eurót fizettek ki a Németországba tartó útért, most mégis inkább visszatérnek Irakba, mert attól félnek, a családjuk nem követheti őket. A menekültstátusz elnyerése hosszadalmas folyamat, amelynek adminisztratív bonyodalmaiba sokan belefáradnak.

 

 hirdetes_810x300  

Többen azt az okot jelölték meg a távozásukra, hogy nem érezték magukat kellemesen a helyiek ellenszenve miatt. Belgium és Finnország például előre jelezte Bagdadnak, az irakiakat nem fogják automatikusan befogadni. Az iraki nagykövetségek Európa-szerte ezért most segíteni próbálnak az állampolgáraiknak a hazaúthoz szükséges dokumentumok beszerzésben.

 

Shannon Pfohman, a Caritas Europa szervezet képviselője szerint a nem teljes év alatt Európát több mint 35 ezer migráns hagyta el. További 17 ezret kiutasítottak. Ezek a számok azonban nem tartalmazzák azokat, akik a saját szakállukra indultak el haza. Pfohman szerint nem kimutatható az sem,  hogy hányan indultak haza csalódottságból önszántukból, és hányan voltak azok, akiket a hivatalnokok győztek meg.

 

(hnonline.sk)

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!