Nem szabad hagyni, hogy bekövetkezzen a második a Trianon (…), amikor elhallgat a magyar nyelv”, mondta Juhász Judit, az Anyanyelvápolók Szövetségének elnöke vasárnap a magyar köztévé 1-es csatornáján.

 

Juhász a magyar nyelv alkalmából mondta el, hogy az elmúlt 25 évben egymillióval csökkent a magyarul beszélők száma. Ennek okát abban látja, hogy a külhoni magyarságnak nap mint nap meg kell küzdenie a nyelvhasználatárt.

 

Juhász megállapításainak egyéb aktualitása is van. Bethlen Gábor erdélyi fejedelem születése napján, november 15-én ünneplik ugyanis a Kárpát-medencei magyar szórvány napját.

 

 hirdetes_810x300  
15128726_1296000203763782_1952494691_n
Forrás: Szekelyfold.ma

 

Gazdag programok a Magyarság Házában

 

Mint Csibi Krisztina, a Magyarság Háza igazgatója az M1 aktuális csatorna hétfői műsorában elmondta, a Magyarság Háza szórványnapi rendezvényét kedden délelőtt Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár nyitja meg, majd kezdetét veszi az a konferencia, amelyen az érdeklődők helyzetképet kaphatnak a szórvány mai helyzetéről.

 

Az aulában egész nap tájjellegű ételek kóstolójára várják az érdeklődőket, akik a Felvidék, a Muravidék, a Vajdaság, Kárpátalja, Erdély, illetve a horvátországi magyarság jellegzetes ételeivel ismerkedhetnek meg.

 

Csibi Krisztina azt is elmondta, hogy idén a rendezvény keretében száz, a szórvány kollégiumokban, hétvégi iskolákban tanuló fiatalt is vendégül látnak, akik különböző kulturális programokon vesznek majd részt.

 

 „Idén nem a szórványosodás szinte visszafordíthatatlan folyamatára akarjuk tenni a hangsúlyt, hanem igyekszünk a fiatalság felé fordítani a figyelmet, és az ő kapcsolataikat segíteni az anyaországgal, a tömbmagyarsággal”

 

– fűzte hozzá.

 

A Mi, magyarok című kiállításnak is helyet adó teremben a közmédia rendez be stúdiót, illetve ugyanitt játékos vetélkedőkkel is készülnek, egy másik teremben pedig a Táncos bárány című mesejátékra várják a gyerekeket.

 

Az egész napos programokat gálaműsor zárja, amelynek keretében mese-, vers- és táncelőadással várják az érdeklődőket. A programban közreműködik Petrás Mária népdalénekes, Varga Erzsébet mesemondó, Pál Péter versmondó, Pál István Szalonna és zenekara, az Ilosvai Selymes Péter Néptáncegyüttes, a Kárpátaljai Magyar Népművészeti és Hagyományőrző Egyesület táncosai, illetve a Horvátországi Magyar Kórus is.

 

MTI, Inforadio.hu, Körkép.sk

Nyitókép: Felvidek.ma

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!