Az 1996-ban megalakult Községmegújítási Társulás  (Spolok pre obnovu dediny) egyik legfőbb küldetésének  tartja, hogy segítse a vidék beilleszkedését a társadalomba, emelje és nemesítse a vidéken, a községekben élők életminőségét és életét. Céljai között szerepel a községek fejlesztésének, a vidéki közösségek segítése,  az egykori hagyományok felelevenítése és megőrzése.

 

Füleken. Felvétel: Puntigán József.

 

A főbb prioritásai közé tartozik az államilag támogatott Községmegújítási Program (Program pre obnovu dediny) támogatása. Ez az egyik legrégebbi támogatási program amely a községek fejlesztésére, megmaradására irányul, Kiemelten a jelenünkben számos községben tapasztalható elnéptelenedés  (fiatalok elvándorlása) megállítását, az egészséges környezet fenntartását. Partnereivel évente meghirdeti az Év községe versenyt. Támogatja az vidéki ihletadó iskola terjesztését, azaz a pozitív példák bemutatását az önkormányzatok, vidéki közösségek és az egyének részére is.

 

Anna Kršáková elnöknő. Felvétel: Puntigán József.

 

 hirdetes_810x300  
Anderko Erika. Felvétel: Puntigán József.

 

Céljai szellemiségében tevékenységének fontos, mondhatni elengedhetetlen részét képezi az is, hogy tagjainak bemutassa az ország egyes régióit, hiszen a gyakorlat azt mutatja, hogy ezen a téren sok a tennivaló, van még mit tenni.

 

Sokan nem ismerik, hogy milyen szépséges területek, értékes látnivalókban gazdag régiók találhatóak az országon belül.

 

Ivona Cimermanová. Felvétel: Puntigán József.

 

Jozef Klinda. Felvétel: Puntigán József.

 

A társulás tagjai legutóbb Nógrádban tettek kétnapos látogatást, s a velük való beszélgetések megerősítették a fentieket. Megnézve Fülek és tágabb környezetének néhány érdekességét, megállapították, hogy  van miért visszatérni ide.

 

Füleken a vár bejáratánál. Felvétel: Puntigán József.

 

A látogatás első napján a füleki és somoskői várakkal és történetükkel ismerkedtek meg. A  jelenlévőket a társulás elnökének, Anna Kršákovának a bevezetője után a város és a Novohrad-Nógrád Geopark nevében Anderko Erika, a Geopark elnökségi tagja üdvözölte. A geoparkot, annak létrejöttét, történetét és jelenét diaképes vetítés keretében  Ivona Cimermanová, projekt menedzser, valamint Jozef Klinda vázolták fel.

 

A Füleki Vármúzeumban. Felvétel: Puntigán József.

 

Füleken a szakmai vezetést a Füleki Vármúzeum biztosította számukra. A Bebek toronyban jelenleg két állandó és egy időszakos kiállítás látható. Az első a terület paleontológiai leleteivel ismerteti meg a látogatót, a további emeleteken pedig a Füleki vár történetét és a régió régészeti leleteit mutatja be. Utóbbi a vár területén szinte folyamatosan folyó régészeti feltárások eredményeként folyamatosan bővül.

 

De nem csak ezzel. Fülek városa sikeresen pályázott a vár környékének felújítására. Ennek köszönhetően teljesen megújul a Várfelső utca, a bejárati része, bővül a parkolási terület, szebb, vonzóbb lesz a vár teljes környezete.

 

Sátorosbánya,Miklós-torony. Felvétel: Puntigán József.

 

Nem kevesebb érdekességet rejt magában a Somoskői vár is.  A Somoskőre és Macskalyukra vezető tanösvények sátorosbányai kiindulási pontján, a Miklós toronynál a község polgármestere Juraj Badinka köszöntötte a csportot, elmondva a település jelenének történéseit is.

 

A Somoskői várat magyarországi oldalról, Somoskő községből közelítették meg. A látogatás a Vár alatt lévő Petőfi kunyhóban kezdődött, amely Petőfi Sándor 1848-as látogatásának állít emléket. Mellett található egy kis terem, ahol a régió legismertebb várainak makettjei vannak kiállítva.

 

A Petőfi kunyhónál. Felvétel: Puntigán József.

 

A Somoskői várban  Jozef Klinda, környezetvédelmi szakember, a szlovák környezetvédelmi ill. a Kulturális minisztérium egykori vezető beosztású munkatársa kalauzolt. A nevéhez fűződik a szlovákiai tájvédelmi területek koncepciójának kialakítása, a tájvédelmi körzetek, közöttük a Cseres-hegység Tájvédelmi Körzet kialakítása.

 

Ugyancsak aktív részese volt annak is, hogy az 1980-as években részben megújult a Somoskői várrom. A Társulás tagjai így első kézből kaptak tájékoztatást az egykori felújítási munkákról ill. arról, hogy azok az 1989-es társadalmi változások után miért maradtak félbe. A várban eredetileg étterem, szálloda, pince is helyet kapott volna, de ezek pénzhiány miatt már nem valósultak meg.

 

Kazamata a Somoskői várban. Felvétel: Puntigán József.

A látogatás elmaradhatatlan része volt a Somoskői bazaltömlés és az alatta található  kőtenger megtekintése. Az előbbi európai ritkaság – ez és a vár így nem véletlenül lett a Novohrad-Nógrád Geopark jelképe is. A Somoskői Vár a szlovák-magyar határvonalon található, s így a szlovák-magyar  együttműködés jelképe is.

 

Kazamata a Somoskői várban. Felvétel: Puntigán József.

A várba vezető tanösvények bejárására ugyan nem maradt idő, de az elhangzott, hogy különböző pályázati forrásoknak (az egyik az említést nyert Községmegújítási Program) köszönhetően megújulnak a tanösvények hídjai, táblái.  A sátorosbányai parkolóban, a Simon-toronyban pedig a Novohrad-Nógrád Geopark információs pontja lesz kialakítva.

 

Eresztvény,látogatóközpont. Felvétel: Puntigán József.

A nap túrás része a Geopark eresztvényi látogató központjának megtekintésével zárult, ahol Drexler Szilárd üdvözölte a jelenlévőket. Bemutatva nekik a geoparkról készült filmjét is.

Ipolytarnóc, geológiai tanösvény. Felvétel: Puntigán József.

 

Ipolytarnóc,Miocén erdő. Felvétel: Puntigán József.

A látogatás másnapján az Ipolytarnóci Ősmaradványok meglátogatása volt a programon, valamint a megújult 3D film vetítésével  végződő geológiai tanösvény, a Miocén-erdő és a 4D film megtekintése.   A beszélgetések során szó esett arról is, hogy mennyire megnövelné a terület értékét, ha a szlovákiai részen található maradványok is fel lennének tárva és bemutatásra kerülnének.

 

Rátkán. Felvétel: Puntigán József.

A kétnapos látogatás zárasaként a Fülek melletti Rátka község látta vendégül a társulás tagjait. A községet, eredményeit, terveit  és problémáit Milan Spodniak polgármester mutatta be.

 

Zárszó. Felvétel: Puntigán József.

Puntigán József

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!