Sorozatunkban a magyarlakta régió széles érdeklődésre igényt tartó kulturális és egyéb programjait ajánljuk, mutatjuk be a következő hét napban.

 

 

2018. február 15. A völgy, Péterfala – Almáspuszta

 

 hirdetes_810x300  

Raffay Ernő: 19.századi migráció a Magyar Királyság irányába, előadás

 

Szervező: Medvesalja Polgári Társulás

 

A rendezvényről:

 

„Nemzetvesztő történelmi események és aktuálpolitikai vetületeik. Félelmetesen  pontos hasonlatok, és mindez hiteles forrásból.”

 

 

Losonc,Szabó  Gyula Emlékház, 2018. február

 

Tesáskanna kiállítás

 

A Ház állandó és a Csend hallgatása tárlat mellett egy megterített asztal és egy teáskanna kiállítás várja az érdeklődőket

 

A rendezvényről:

 

„A tea Ázsiából került Európába. Előzőleg, kb. 2568 évvel ezelőtt vitték Japánba az első zöld tealeveleket. A japánok fölismerve a belőlük készíthető ital jótékony hatását rendkívüli figyelmet szenteltek neki és fokozatosan szinte vallásos szertartássá fejlesztették a készítését. A meghívás egy teaszertartásra nagy megtiszteltetésnek számított. A nemes anyagból készült edények használata és a tea-etikett betartása tarthatott egy óráig, vagy akár 4 óráig is.

Az európai országok közül Nagybritanniában tartják be mai napig a rendszeres teaivás szokását – nyilván az indiai gyarmat adta az alapot. Egyébként alig tulajdonítunk fontos szerepet ennek a nemes folyadéknak. S amióta az üzletekbe került a zacskós csomagolás, már szinte élvezni se tudjuk az italt (s nem is tudjuk, pontosan mi van a zacskóban). A kis teáskanna-kiállítás az előző generációk teakészítését juttatja eszünkbe. A különböző formájú, anyagú kannák különböző korokból származnak – még formatervezési szempontból is érdekesek.”

 

  1. február 18. Losonc, Slovan Szálló

 

A Csemadok losonci Alapszervezetének hagyományos bálja, amelyaz egyetlen magyar nyelvű bál Losoncon

A rendezvényről:

 

2018-ban is megszervezzük hagyományos magyar bálunkat Losoncon. Az előző évekhez hasonlóan az idén is két zenekar „húzza” majd a talpalávalót. Az idén is örülhetünk kedvenc zenekarunk, a Mr Sam Band jelenlétének, akik az idén mindent megtettek azért, hogy velünk lehessenek ezen az estén. Természetesen nem feledkeztünk meg Mogyiról és zenekaráról sem, akik szintén nagy kedvenceink évek óta. Hegedű, cimbalom, nagybőgő, tárogató, harmonika… lesz itt minden. A műsor is fergeteges lesz, hiszen tovább szemezgetve a műfajok között, a 2016-os musical és a 2017-es operett után, most a magyar nótáé a főszerep, és abban is a már ismert Jenei Gáboré és Ujvári Marikáé. „

 

Összeállította: Puntigán József

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!