A salgótarjáni Balassi Bálint könyvtárban mutatták be a Palócföld irodalmi, művészeti és közéleti folyóirat idei 4. számát, melyből ezúttal sem hiányoznak felvidéki vonatkozású témák.

 

Barangolhatunk a Losonc melletti Gácson, olvashatunk Arany János és Madách Imre levelezéséről, ismerkedhetünk Fellinger Károly és Saitos Lajos  legszebb verseinek köteteivel (mindkettőt az Ab-Art Kiadó jelentette meg).

 

Forrás: Palócföld

 

Az ünnepváró hangulatú találkozó vendége Diószegi Szabó Pál költő, énekmondó, irodalmár, történész volt, akivel Dr. Gréczi-Zsoldos Enikő, a Palócföld főszerkesztője beszélgetett irodalmi és tudományos tevékenységéről, kutatásairól, palócföldi kötődéseiről s természetesen a megjelent könyveiről. A találkozót a költő sajátos hangulatú fellépése tette élvezetessé, melyen a gitárja kíséretében megzenésített versei voltak hallhatóak.

 hirdetes_810x300  

 

Dr. Gréczi-Zsoldos Enikő és Diószegi Pál

 

Dr. Gréczi-Zsoldos Enikő 2016 májusában vette át a folyóirat irányítását Dr. Mizser Attilától és Dr. Nagy Csillától. Szerkesztőtársa Szávai Attila, főmunkatársai Dr. Csongrády Béla és  a Párizsban élő, salgótarjáni származású Nagy Pál, író, műfordító.

 

 

Az 1954-ben útjára indított folyóirat kortárs irodalmi alkotásoknak, prózának, verseknek, recenzióknak, képzőművészeknek ad bemutatkozási lehetőséget, s nem utolsó sorban   helytörténeti írásoknak. A lapot a salgótarjáni Balassi Bálint Megyei Könyvtár jelenteti meg, fenntartója Salgótarján Megyei Jogú Város Önkormányzata.

 

 

Az első Palócföld-lapszámot azzal a szándékkal hívta életre az egykori nógrádi megyebizottság, hogy e néprajzi tájegység történelmi, föld- és néprajzi, zenei, képzőművészeti, irodalmi értékeit feltárja, közkinccsé tegye. A folyóirat a palóc kultúrtáj értékeinek megjelenítője, a helyi kulturális értékek hírvivője, ugyanakkor a kortárs irodalmi és művészeti kvalitásoknak teret adó szellemi műhely.

 

A kulturális értékek minőségi megjelenítésével a magyar folyóiratok egyik jelentős, országos ismertséget és elismertséget szerzett lapja. A folyóirat több mint hat évtizedes megjelenésének ideje alatt a palóc régióban élő értelmiségiek, az irodalom- és a művészetbarátok számára fontos kultúrahordozó, szimbolikus erejű-értékű orgánum lett“

 

– olvasható a folyóirat bemutatkozó soraiban.

 

 

Ezt a küldetését mindmáig megtartotta. Határon innen s azon túl is! Egyike azon kevés irodalmi lapoknak, amelyek mindmáig nyomtatott formában jelennek meg.

 

 

A szerkesztőségnek és nekem is nagyon fontos, hogy a történelmi Nógrádban gondolkozzunk, gondolkodom, a palóc kultúrhazában. Mindegyik lapszámban van olyan szerző, vagy műalkotás, vagy akár egy recenzió egy olyan könyvről, amely a Felvidékhez kötődik. Mindig figyelünk, igyekszünk figyelni a Felvidékre. Ez adódik abból is, hogy magam is a történelmi Nógrád kutatója vagyok, a 17. századi Nógrád vármegye nyelvét, nyelvhasználatát írtam meg a disszertációmban. Nekem nem áll meg Somoskőújfaluban a határ, teljesen természetes hogy azt egy nyelvi, történelmi és néprajzi kategóriának gondoljuk, nem lehet szétszakítani. A Palócföld kitekint a Felvidékre is.“

 

– mondta el kérdésemre  Gréczi-Zsoldos Enikő.

 

 

Az idei első számot Szabó Gyula, losonci festőművész alkotásai díszítik, benne olvasható Kele Szabó Ágnes (a folyóirat képzőművészeti szakértője) beszélgetése Szabó Kingával Szabó Gyula festőművész, grafikus munkásságáról.  Határon túli vonatkozásai vannak a „Millióknak szeretete vette őt körül“ írásnak, mely az Erzsébet-kultusz Nógrádi  vonatkozásait foglalja össze (szerzője Szepessyné Judik Dorottya ). Megtalálható benne a Bűn? És bűnhődés – Grendel Lajos: Bukott angyalok c. regényének recenziója is. Mint arról a Körképen beszámoltunk, a lapszámot Losoncon, a Szabó Gyula emlékházban is bemutatták.

 

 

A második számban olvasható Szirácsik Éva Gazdálkodás a Koháryak Nógrád vármegyei központú birtokain c. könyvének bemutatása. A harmadik számban a salgótarjáni öblösüveggyár történetéről olvashatunk (Sarló Béla Andor), melynek szintén vannak felvidéki vonatkozásai.

 

 

A folyóirat Palócföld blogja  a palocfold.wordpress.com/  címen elérhető, a régebbi évfolyamok lapszámai a pedig ezen a címen olvashatóak.

 

 

A lap értékét jelzi, hogy a Nógrád Megyei Értéktár Bizottság ez év szeptemberében a Nógrádikum díjat adományoztak számára.

 

Puntigán József

Képek: A szerző felvételei

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!