A losonci Nógrádi Múzeum és Galéria  az idén is csatalakozott azon szervezetek és intézményekhez, melyek megemlékeznek a Művészet Világnapjáról. A vasárnap délutáni, a múzeum udvarán megrendezett rendezvényre főleg fiatalokat, családokat gyerekeket vártak.

 

 

Az idei kínálatában a kerámia, művészi kovácsolás, szitanyomás, (ideiglenes) tetoválás, grafiti wrokshop kapott helyet, de nem hiányzott a tárlatvezetés a galériában és a szakácsművészet sem.

 

 hirdetes_810x300  

 

A világnapot 2011-től április 15-én ünneplik, 1452-ben ezen a napon született Leonardo da Vinci (1452 – 1519) olasz reneszánsz polihisztor, festő, tudós, matematikus, feltaláló, szobrász, építész, zeneszerző, költő, író.

 

A graffiti, avagy falfirka divatjelenségként az 1960-as években kezdett elterjedni. Mint műfajról vannak adatok arra, hogy már az ókor lakói is ismerték. Egyik jellemzője, hasonlóan sok folklórműfajhoz a szerzői névtelenség és a folyamatos átalakítás. Az emberek többsége nem kedveli, az esetek többségében vandalizmusnak tekintik.

 

Vannak helyek, ahol utóbbi elkerülése céljával falakat, falfelületeket jelölnek ki a jobbára névtelen alkotók részére, hogy hódoljanak a kedvtelésüknek. A graffiti hívei egy sajátos, sokszor a megfejthetetlen rendszeren keresztül közvetítik az üzeneteiket.

 

 

A rendezvény talán legvonzóbb műhelye a graffiti készítése volt. Az érdeklődők részére több felület, színes szórófejes festékek álltak a rendelkezésre. És egy profi graffitis, Gabriel Čelinský is, akinek alkotásai joggal ragadhatták meg a jelenlévők  figyelmet. Volt, van művészi értékük.

 

A közelben lévő asztalnál törölhető tetoválásokat lehetett készíteni, ún. hennafestéssel. A Laura Krchňákova vezette foglalkozás iránt főleg az ifjak érdeklődtek.

 

 

Hasonlóképpen érdekes bemutató volt a szitanyomás (Diana Lajzlová), mellyel trikókra lehetett rajzokat átmásolni.

 

 

Bemutatásra került a bőrözés is. Itt a rendelkezésre álló nyomókkal egyszerű módon függőket, bőrdarabokat díszíthettek az érdeklődők. A foglalkozást Erika Kováčiková, a regionális védjegy tulajdonosa vezette.

 

 

Nem hiányzott a bemutatók sorából a kovácsmesterség sem. A tűzhely és üllő mögött a portálunkon is bemutatott Andrea Kosecová, kovácsmester állt, aki mint elmondta már alig tud eleget tenni a hasonló meghívásoknak és bemutatóknak.

 

Hordozható műhelyében ezúttal hajlított, díszített szívecskék készültek, de az asztalán a kedvelt rózsák mellett újdonságok is találhatóak voltak. Pl. bronzkardok, melyek öntéssel készülnek, s mint elmondta, nagy az érdeklődés az ilyen jellegű tárgyak iránt.

 

 

S végül, de nem utolsó sorban nem hiányzott a kerámia sem. Eva Srníková keramikus, a losonci Nógrádi Művelődési Központ munkatársa ún. RAKU technikát mutatott be, amely során az elkészített kerámiára (tányérok, köcsögök) lószőrrel ill. tollakkal kerültek díszítések.

 

Az alkotásokat egy hordozható kemencében ki is lehetett égetni. A művésznő elmondta, hogy azokat csak díszként lehet használni, tárgyként nem, mert a kiégetés hőfoka nem éri el az ehhez szükséges hőmérsékletet.

 

 

 

A regionális védjegy lapja volt látható a frissítők asztalánál is, ahol ételek és italok álltak a résztvevők rendelkezésére.

 

 

Puntigán József

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!