A járványügyi intézkedések alaposan összekuszálták a losonci Phoenix Lutetia polgári társulás idei elképzeléseit és programját.  Nem sok hiányzott ahhoz, hogy elmaradt az idei  Medvesi Fotós Maraton (2020. október 9-11.) idejére tervezett gyalogtúra is, melyet ha némileg korlátozott formában is, de sikerült megvalósítani.

 

Vecseklő, a felújított községháza

 

A gyalogtúra előszítésében a Füleki Vármúzeum és a Nógrádi Turisztikai Információs Központ munkatársai segítették a szervezést, anyagilag a szlovákiai Kisebbségi Kulturális Alap támogatta. Kegyeibe fogadta az időjárás is, hiszen úgy az azt megelőző mint, az azt követő napok bővelkedtek esőben.

 

Kovács Tibor

 

 hirdetes_810x300  
Kovács Roland

 

A túra Vecseklőről indult, ahová bérelt autóbusszal érkezetek az érdeklődők, ahol már várta őket a túra  helybeli vezetője, Kovács Roland és a település polgármestere, Kovács Tibor. Utóbbi röviden bemutatta a települést, mely történetének emlékezetes pillanata Petőfi Sándor 1847-es látogatása volt a faluban. Ennek kapcsán a szervezők részleteket is felolvastak a naplójából. Kovács Tibor nem kis örömmel mondta el, hogy az elmúlt hónapokban sikerült felújítani a községházát is.

 

 

A következő  megálló a Mária-kút volt, amely a község, Medvesalja és környéke ismert búcsújáró helye. Az odavezető erdei útvonalat kék, rovásírással jegyzett keresztek jelzik.

 

 

A színük nem véletlen, hiszen a kegyhely eredetlegendája arról szól, hogy az odaérkező pásztorfiúnak Szűz Mária kék ruhában jelent meg. Az itt feltörő forrás vize először a néma pásztorfiúnak oldotta meg a nyelvét, majd egy másik budapesti fiatalembernek  a látását adta vissza.

 

 

A helyszínen két kápolna van. A 19. században elkészült kis kápolnában 1947-ben Lőrincz atya celebrált misét, amire még nagyon sok idősebb lakos emlékszik. Mint ahogyan arra is, hogy azt követően, gyakorlatilag az 1989-es rendszerváltásig ilyenre nem kerülhetett sor. Századunk elején helyi kezdeményezésre, Berta Attila építészmérnök tervei alapján épült fel a második kápolna, melyet 2015-ben Kisboldogasszony napján szenteltek fel. Azóta minden évben itt és ezen az útvonal tartják meg a Kisboldogasszonyi búcsút.

 

 

A helyszínt néhány hete a III. Felvidéki fürdő- és közösségépítő kaláka résztvevői tették rendbe, akik két további forrást is megnyitottak. Új lépcsők, korlátok készültek, valamint új tető került a kis kápolnára is.

 

 

A forrásnál a túravezető egy „mikrotúrát“ is szervezett a jelenlévő diákoknak, s ugyan foltos szalamandrát nem láttak, de egy kis békát azért sikerült megfigyelni.

 

 

A túra egy rendkívül szép, számos idős fát rejtő erdőn keresztül a Medves-fennsíkra, a túravezető szavaival élve annak is a „legtetejibe” tartott. Ez Közép-Európa legnagyobb bazalt fennsíkja, ahonnan egy rövid geológiai ismertető és  a környező táj csodálata után egy rejtett értékhez, a Herceg-kőhöz indult a túra.

 

 

Maga az erdei út is tartogatott érdekességeket. A közelmúlt esői számos apróbb-nagyobb csillogó kövecskét sodortak az útra, amely mint azt a túravezető elárulta, amfibol, féldrágakő. Sokan „szemezgettek” közülük.

 

 

A Herceg-kő egy erdőbe rejtett szikla, mely mellett a kevésbé figyelő turista gond nélkül elmehet. Jelenlétére semmilyen tábla nem hívja fel a figyelmet. A valóban szép, vulkanikus képződmény közelébe csak egy meredek lejtőrészen lehet eljutni. Nem mindenki vállalkozott erre, akik viszont igen, bizonyára emlékezni fognak a szépségére.

 

 

Ezután újra a Medves-fennsík következett, de egy másik részén, ahonnan a Salgói és Somoskői várromokat is meg lehetett tekinteni.

 

 

A túra utolsó geológiai helyszíne a Dobogókő, a múlt században megnyitott és működtetett tufabánya volt. Az itt kitermelt tufaszerű vulkanikus anyagot építőanyag elkészítésére használtak. Szívesen hordták az építkezéseikhez a közeli települések lakosai is. Az egykori vulkanikus tevékenység itt mocsaras, vizes anyaggal találkozott. Ennek egyik eredménye, hogy a láva anyaga a vízzel érintkezve felfújódott és porózus, levegővel telített, s nagyon könnyű tufakövek lettek belőle.

 

 

Puntigán József

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.