(..)

A forradalom 60. évfordulóján – hőseinkre emlékezve – ki kell mondanunk az igazságot. Azok, akik Szabó Jánost, Dudás Józsefet, Iván Kovács Lászlót, Tóth Ilonkát, Mansfeld Pétert, Angyal Istvánt, Nagy Imrét, Maléter Pált, Gimes Miklóst s velük együtt honfitársaink százait küldték a vesztőhelyre, egytől egyig elárulták Magyarországot és a magyar szabadságot.

 

A szocialistának nevezett pártállam magyar emberek életét vette el, magyar emberek életét törte derékba, és szabadságszerető magyarok millióit kényszerítette a szovjet birodalom által leigázott népek vasfüggönnyel őrzött börtönébe.

(..)

A szabadság iránti vágy évszázadok óta kódolva van a magyar emberek lelkébe. Veszíthettünk csatákat, bukhattunk el szabadságharcokat. De sosem adtuk fel. Minden vereségből talpra álltunk. A szabadságot minden evilági hatalomnál többre tartottuk, Rákóczi, Kossuth és az ’56-os forradalmárok örököseiként ezért nevezhetjük magunkat a szabadság nemzetének.

 hirdetes_810x300  

(..)

1956. október 23-a után a világ visszavonhatatlanul másmilyen lett. Forradalmunk új irányt adott a történelem menetének, alapjaiban rengetve meg az addig rendíthetetlennek hitt szovjet birodalmat. ’56 erkölcsi ereje, a magyar emberek példája emberek millióiban erősítette meg a reményt Európa-szerte.

Nem véletlen, hogy a magyar forradalom 12 napját 12 évente újabb és újabb felkelés követte a birodalomban. Előbb a csehszlovák, majd a lengyel hazafiak lázadtak fel az elnyomó rendszer ellen, mígnem 34 év múlva a fal leomlott, a vasfüggöny szétszakadt, a kommunista birodalom szétesett.

 

keh.hu – Áder János köztársasági elnök beszéde az 1956-os forradalom és szabadságharc vérbefojtásának 60. évfordulóján a Hargita téri 1956-os emlékműnél rendezett megemlékezésen 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!