Németország együtt kíván működni Iránnal a regionális konfliktusok rendezésében, most hogy az iszlám köztársaság kitört a nemzetközi elszigeteltségből és megakadályozta a feszültség túlhevülését fő regionális riválisával, Szaúd-Arábiával – mondta Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter kedden.

 

Irán azzal, hogy feladta atomprogramját, elérte, hogy az USA, az EU és az ENSZ megszüntessék az ellene életbe léptetett szankciókat. Ezzel Irán azonnal bekapcsolódhatott a nemzetközi kereskedelembe, ahol a legutóbbi hírek szerint 600 ezer hordónyi kőolajat fog értékesíteni naponta. Egyelőre kérdés, hogy a sokéves mélységbe süllyedt olajár hogyan reagál majd erre a lépésre.

 

Irán és Szaúd-Arábia között a közelmúltban nőtt a feszültség. A siíta irániak néhány hete megtámadták a teheráni szaúdi nagykövetséget, miután a szunnita többségű Szaúd-Arábia kivégeztette az ottani siíta lelki vezetőt kormányellenes retorikája miatt. Szaúd-Arábia ugyanakkor azzal vádolja az iráni vezetést, hogy támogatja a jemeni felkelőket és a szír kormányerőket.

 

 hirdetes_810x300  

A német külügyminiszter szavai szerint Irán lehet a kulcsa a közép-keleti konfliktusok rendezésének. Steinmeier szükségesnek tartja az iráni részvételt a harcok lezárásához és a térség stabilizálásához, ami egyúttal megoldaná a menekültválság fő okozóját.

 

Reuters.com

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!