Az Európai Uniónak a törökországi, líbiai és jordániai menekülttáborok segítésével, hosszú távon pedig a szíriai polgárháborús helyzet rendezésének támogatásával el kell érnie, hogy a menekültek ne induljanak el a kontinens felé – mondta Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szombaton, az M1 aktuális csatornának nyilatkozva.

 

 

 

A szakértő kiemelte, az unió azért döntésképtelen a migrációs válságban, mert a tagállamokat nem egyformán érinti a probléma. A legnagyobb nyomás Németországra, Svédországra és Ausztriára nehezedik, továbbá több tranzitországra, míg például a balti államoknak, Portugáliának és Spanyolországnak nem okoz különösebb nehézséget a jelenlegi helyzet – fejtette ki, hozzátéve, az egyenlőtlen tehermegoszlás egyik legsúlyosabb következménye a schengeni övezet lebomlása lehet.

 

 hirdetes_810x300  

 

 

Kaiser Ferenc szerint az EU-nak ezt megelőzendő fel kellene adnia passzív hozzáállását és be kellene látnia, hogy abból az összegből, amelyből most a tagállamok átlagosan segítenek egy migránst, akár 8-10 ember megfelelő ellátását is biztosítani lehetne a törökországi, jordániai és libanoni táborokban.

 

 

 

Az egyetemi docens szerint ezzel elérhető lenne, hogy kevesebb migráns induljon Európa felé, a probléma teljes megoldását pedig az jelentené, ha Európa is aktív segítséget nyújtana a szíriai polgárháború felszámolásában.

 

 

 

Bakondi: Nem csökken az Európára nehezedő migrációs nyomás a rossz idő ellenére sem

 

 

 

Nem csökken az Európára nehezedő migrációs nyomás a rossz idő ellenére sem, napi 2500-3000 migráns érkezik az Európai Unióba; a hideg idő elmúltával pedig minden eddiginél nagyobb mozgás indulhat el – hívta fel a figyelmet Bakondi György miniszterelnöki főtanácsadó az M1 aktuális csatornán szombat este.

 

 

Hozzátette: az Európai Unió eddigi megoldásai, kvóták, hotspotok (menedékkérő-regisztrációs központok), vagy a Törökországgal való együttműködés fejlesztése nem vezettek eredménye, határozottabb megoldásra van szükség az európai emberek biztonságának garantálása érdekében.

 

 

 

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!