Ankara, Moszkva, 2016. január 30. – Törökország figyelmeztette Oroszországot a kettejük közti feszültségkeltés következményeire, miután a török fél szerint egy orosz SU-34 katonai repülőgép újra megsértette Törökország légterét. Oroszország tagadja az incidenst.

 

Egy hasonló esetben, novemberben a török katonaság lelőtt egy, a légterüket (szerintük) megsértő orosz repülőgépet, aminek következtében komoly diplomáciai elhidegülés vette kezdetét Ankara és Moszkva között. Oroszország gazdasági szankciókat vezetett be Törökország ellen.

 

Igor Konasenko, az orosz védelmi minisztérium szóvivője tagadta, hogy egy orosz gép megsértette volna a török légteret, a török álláspontot pedig „puszta propagandának” nevezte. Konasenko szerint a török radarok nem képesek megállapítani a repülőgépek típusát vagy hovatartozását.

 

 hirdetes_810x300  

A török külügyminisztérium azzal vádolja Moszkvát, hogy el akarja mélyíteni a két ország közti ellentéteket.

 

Szíriában Ankara és Moszkva két szembenálló érdeket képvisel. Ankara mindenáron meg akarja dönteni a jelenlegi szír kormányt, amelyet azonban Oroszország támogat. A NATO-tag Törökország annak ellenére vállalta az oroszokkal való konfrontációt, hogy a válaszként adott orosz szankciók számára rendkívül komoly bevételkiesést jelentenek.

 

Reuters.com, Körkép.sk

Nyitókép: Erdogan török miniszterelnök (balra) és Putyin orosz államfő (jobbra). Egyre nő a diplomáciai távolság. Forrás: welt.de

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!