Legkevesebb 23 civil áldozata van a mai szíriai bombázásnak, amelynek során találat ért három ideiglenes kórházat – amelyet az Orvosok Határok Nélkül (MSF) létesített – és egy iskolát a kormányellenes felkelők által ellenőrzött Azaz városában. A térségben a szír kormányerők támogatására orosz repülőgépek bombázzák a felkelők állásait, köztük az ország legnagyobb városát, Aleppot. Hivatalosan még nem erősítették meg, hogy orosz gépek felelősek az emberéleteket követelő bombatalálatokért.

 

„A légicsapás elkövetői egyértelműen… vagy a kormányerők vagy Oroszország” – mondta az egyik szemtanú, hozzátéve, hogy nem az első eset, hogy az MSF létesítményei ellen támadtak.

 

Azaz északi részében szintén bombatalálat érte az Országos Kórház épületét. A helyiek a Reuters hírügynökség szerint az oroszokat hibáztatják a történtekért, mondván, hogy a szír kormány fegyverei ellenzően nem ilyen erősek.

 

 hirdetes_810x300  
theguardian_map_syria_air_strike
Forrás: theguardian.com

 

A nyugati hatalmak közül többen is Moszkvát támadják a történtekért. A moszkvai szír nagykövet az orosz Rossiya televíziónak úgy nyilatkozott, hogy az amerikai légierő a felelős, és hogy a béketárgyalások Törökország miatt akadtak meg.

 

A török miniszterelnök Ahmet Davutoglu kijevben úgy nyilatkozott, hogy míg ő Kijevben tárgyalt, Oroszország légicsapást mért Szíriára a török határ közelében, eltalált egy iskolát és egy kórházat, aminek következtében sokan meghaltak. „Oroszország, és az olyan terrorszervezetek, mint az Iszlám Állam számos, emberiesség elleni bűncselekményért felelősek Szíriában, és erre a nemzetközi jog keretein belül kell válaszolni” – fogalmazott Dovutoglu.

 

Franciaország és az Egyesült Államok egyébként felszólították Törökországot, hogy szüntessék be a kurdok elleni bombázásokat. Szíriában ugyanis a kormányellenes felkelők között számos kurd harcol, de Törökország terroristának tartja őket.

 

Reuters.com

Nyitókép: CNN.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!