A brit kormányfői hivatal szóvivője Donald Tusk és David Cameron mai egyeztetése után felfedte: a brüsszeli bizottság olyan megállapodási szövegtervezetet tett le az asztalra, amely egyértelműen leszögezi, hogy Nagy-Britanniában máris teljesülnek a külföldi EU-munkavállalók szociális ellátásának szigorításához – az elterjedt szóhasználat alapján a „vészfék” alkalmazásához – szükséges feltételek.

 

A Downing Street szóvivője szerint ez „jelentős áttörés”, amely azt jelenti, hogy Cameron teljesítheti a külföldi EU-munkavállalók – a londoni kormányfői hivatal hétfő hajnali közleményének szóhasználata szerint az „EU-migránsok” – munkaviszonyhoz kötődő szociális ellátásának korlátozására tett ígéretét.

 

A brit reformigények legvitatottabb eleme alapján az EU-társállamokból érkező munkavállalók csak négyévi folyamatos, legális nagy-britanniai munkaviszony után férhetnének hozzá a brit szociális ellátórendszer juttatásainak teljes köréhez.

 hirdetes_810x300  

 

London mindemellett uniós szintű törvényben akarja rögzíttetni azt is, hogy nem az euró az EU egyetlen fizetőeszköze, az euróövezeti országok ne hozhassanak többségi, diszkriminatív jellegű döntéseket a valutaunión kívüli EU-tagállamok kárára, és Nagy-Britanniára ne vonatkozzék az EU-integráció mind szorosabbra vonásának szerződéses kötelezettsége.

 

A Downing Street szóvivőjének közleménye szerint azonban ez utóbbi területeken még van teendő, ezért Cameron és Tusk egyetértett abban, hogy megéri a további időráfordítás.

 

MTI

 

Nyitókép: BBC

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!