A Németországban élő menekülteknek és muzulmán vallású embereknek a disznóhús- és sörfogyasztással együtt kell tiszteletben tartaniuk az úgynevezett német irányadó kultúrát a szövetségi kormány mezőgazdasági és élelmezésügyi minisztere szerint.

 

Christian Schmidt, a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) politikusa a Madsack médiacsoport lapjainak adott interjúban kiemelte, hogy „aki hozzánk jön, annak ugyan nem kell átvennie az irányadó kultúrát, de el kell fogadnia és tiszteletben kell tartania azt”.

 

Ehhez hozzátartozik az olyan „nagyon különleges kulturális tradíciók” tisztelete is, mint a sörfőzés és sörfogyasztás hagyománya, vagy a disznóhúsfogyasztás – mondta a miniszter.

 

Kiemelte: érthetetlen, hogy miért lenne provokáció egy vallásos muzulmán ember számára, ha „vannak mellette emberek, akik disznóhúsból készült virslit esznek”.

 

Utalva arra a német nyilvánosságban szórványosan megjelenő vitára, hogy szükséges-e a muzulmánok érzékenységére tekintettel mellőzni a sertéshúst a közétkeztetésben, hangsúlyozta, hogy elfogadhatatlan lenne, ha „a legkisebb közös nevezőt tennénk meg a kultúra alapjává”.

 

A kulturális sokszínűség növekedésének „az étlapon is a sokszínűség növekedésével kell járnia, nem pedig a polgárok többségének nyújtott kínálat szűkítésével” – mondta Christian Schmidt.

 

Kifejtette, hogy a gazdatársadalom erősítése és a vidéki lakosság csökkenésének megállítása érdekében minél több menekültnek kell otthont adni vidéken, és erre van szükség ahhoz is, hogy megakadályozzák a párhuzamos társadalmak kialakulását a nagyvárosokban.

 

A menekültek „decentralizált” elhelyezése jobban ösztönzi az integrációt – mondta a miniszter. Hozzátette, hogy a tárca a bevándorlási és menekültügyi hivatallal (BAMF) együttműködve tervet készít a menekültek vidéki elhelyezésére.

 

A vezető, meghatározó, irányadó kultúra jelentésű Leitkultur kifejezés a kétezres évek elején terjedt el a német közbeszédben, amikor vita kezdődött arról, hogy mennyiben tekinthető Németország bevándorlási célországnak és milyen alapokra kell helyezni a többség és a bevándorlók együttélését.

 

MTI

Nyitókép: Euractive.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!