Idén szeptembertől átlagosan alig 6%-al fog növekedni a tanárok bére, ami jóval alacsonyabb szám, mint a pedagógusok által követelt 25%-os béremelés. A tanárok így továbbra is sztrájkkészültségben vannak.

 

A pedagógusok 25%-os (+ 140 euró) béremelést követeltek, amelyhez jövőre újabb 90 euró társulna. Az új kormány tehát nem tervez különösebb változásokat, mivel már a korábbi kormány is évente 5%-al növelte a tanárok bérét, ezt a számot most felemelték 6-%-ra.

 

Az új kormány ígéretet tett arra, hogy 2018-tól évente további 6%-al növeli az általános- és középiskolai tanárok, illetve főiskolai/egyetemi oktatók bérét. Így évente körülbelül 45 euróval növekedhet a tanárok bére.

 

 hirdetes_810x300  

a tehetséges diákok kerülni fogják a tanári pályát

 

Stanislav Boledovič a Teach for Slovakia és az A dosť (Elég) kampány képviselője elégedetlen és csalódott a kormány döntésével kapcsolatban. Elmondása szerint a kormányprogram továbbra is figyelmen kívül hagyja a tanárokat. Így továbbra sincs esély arra, hogy a tehetséges és ügyes diplomások a tanári pálya mellett döntsenek.

 

A Mosta-Híd és a Sieť sem segített

 

Bár a választások előtt mindkét pár egyet értett a pedagógusok követeléseivel, és nyilvánosan is ígéretet tettek arra, hogy a tanárok négy év múlva akár az egyetemi végzettséggel rendelkező személyek átlagbérének 80%-át is megkaphatják (ez négy év múlva 1400-1500 eurós fizetést jelentene) most „teljesen figyelmen kívül hagyták ígéretüket” – nyilatkozta Boledovič.

 

A tanárok fizetése jelenleg átlagosan bruttó 760 euró, míg a friss tanári diplomával elhelyezkedők kezdő fizetése bruttó 589,50 euró.
DenníkN

 

Nyitókép: Aktuality. sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!