A Penta befektetőcsoport 2015-ös nyeresége eléri a 200 millió eurót, ami jelentős növekedést jelent a két évvel korábbi 70 milliós nyereséghez képest. A többek között a média és az egészségügy számos területén is részesedéssel és befolyással bíró csoport vagyoni értéke tavaly elérte a 7 milliárd eurót.

 

Az 1994-ben alapított társaság tavaly összesen 340 millió eurót fektetett be különböző területeken és 2000 munkahelyet teremtett. Az alkalmazottak után fizetett szociális és egészségügyi elvonások értéke több mint 185 millió eurót tett ki.

 

A Penta nemcsak a szlovák sajtó jelentős részében szerzett érdekeltséget, hanem a cseh Vltava-Labe-Press kiadót is felvásárolta. Érdekesség ezzel kapcsolatban, hogy az újság online kiadására sokkal nagyobb hangsúlyt fektetnek majd a jövőben, mint a nyomtatott példányszámokra – a háttérben a nyomtatási költségek minimalizálása áll.

 

 hirdetes_810x300  

Szlovákiában a legnagyobb figyelmet a Dôvera egészségbiztosító megszerzése jelentette, de a Sberbank szlovákiai fióktelepeinek felvásárlásával is jelentős befolyásra tett szert a Penta a bankszektorban. Romániában a szerencsejáték-iparban vetette meg a lábát a Fortuna neve alatt.

 

A Penta egyébként a kulcsszektorok többségében Európa több mint tíz országában van jelen, képviselettel rendelkezik Prágában, Pozsonyban, Varsóban és Münchenben is.

 

České noviny

Nyitókép: sme.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!