Andrej Kiska köztársasági elnök ma munkajellegű látogatást tett Dunaszerdahelyen, ahol a városvezetéssel a régió problémáit is megvitatták. „Azt hiszem, egyetértettünk abban, hogy a Dunaszerdahely városát leginkább érintő probléma az, hogy a lakosok 30-40 százaléka kénytelen Pozsonyban dolgozni. Itt nincs álláslehetőség”, mondta a tárgyalás után Kiska.

 

Az államfő szerint a probléma egyik oka a mezőgazdaság helyzete: „A gyümölcs és zöldség helyi termelői, eladói és feldolgozói már eltűntek. A hipermarketekben túlnyomó részt külföldi termékeket találunk.”, mondta, majd hozzátette, hogy miközben az EU-tagállamok üzleteinek polcain átlag 60-70 százalék a hazai termék, Szlovákiában csak 30-40.

 

Hájos Zoltán polgármester nagyon nyitottnak jellemezte az államfővel folytatott találkozót. Az egész társadalamat érintő kérdéseken kívül érintették a magyar közösség problémáit is. „Próbáltam felvetni azokat a kérdéseket, amelyek befolyásolják a magyar közösséget. Csökkenteni lehetne az asszimilációt, ha átültethetnénk a kulturális és oktatási autonómiát”, nyilatkozta Hájos.

 

 hirdetes_810x300  

A dunaszerdahelyi Egészségügyi Középiskolában tett látogatásakor a diákoknak hangsúlyozta, „(…) Mi akik az első padban ülünk, 20 év múlva nyugdíjasok leszünk, és pontosan ti lesztek azok, akik rólunk gondoskodni fognak. Meghatározzátok a társadalmunkat. Amit ma sikerült megtanítani veletek, az fogja meghatározni Szlovákiát a következő 20-30 évben”.

 

A Körkép képriportját az államfő mai, dunaszerdahelyi látogatásáról ide és ide kattintva tekinthetik meg.

 

 

Teraz.sk

Nyitókép: Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!