Feszült a politikai légkör a tavaly decemberi parlamenti választások óta Venezuelában, amelyeken a Demokratikus Egység Kerekasztala (MUD) elnevezésű ellenzéki pártkoalíció többséget szerzett a törvényhozásban, a Nicolás Maduro elnök vezette Venezuelai Egyesült Szocialista Párt (PSUV) pedig 17 év után először kisebbségbe került.

 

Venezuelában gazdasági szükségállapot volt érvényben január óta, az élelmiszert és a fogyasztási cikkeket jegyrendszer alapján osztják szét, nem folyósítják a nyugdíjakat és árkorlátozást vezettek be.

 

A szükségállapot kihirdetése feljogosítja Nicolás Maduro elnököt, hogy beavatkozzon a vállalatok ügyeibe is. A belpolitikai csatározás így tovább tolhatja a gazdasági válság megoldását. „Az Országgyűlés elvesztette politikai létjogosultságát. Idő kérdése, mikor tűnik el”, mondta az újságíróknak.

 

 hirdetes_810x300  

Az ellenzék, kihasználva a gazdasági válságot, megnyerte a tavaly decemberi választásokat, és igyekszik elmozdítani Maduro-t pozíciójából, aki egyébként Hugo Chavez rendkívül népszerűtlen utódjának bizonyult.

 

Forrás: theglobeandmail.com
Forrás: theglobeandmail.com

 

Venezuelában mindennapossá váltak a fosztogatások és a zavargások, az emberek egyre türelmetlenebbek, az élelmiszer- és vízhiány, valamint az infláció miatt, ami a világon Venezuelában a legmagasabb. Az ellenzék folyamatosan tüntetéseket szervez, hogy megakadályozzák a szükségállpot meghosszabbítását, ami az elnök jogköreinek újabb megerősítésével járna.

 

Reuters.com

Nyitókép: catholicsun.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!