A Barcelona argentin játékosát, Lionel Messit, adócsalás ügyében hallgatják ki ma az illetékes spanyol bíróságon.

 

A sztárfocistát és apját, Jorge-t, aki fia pénzügyeit kezelte, azzal vádolják, hogy 2007 és 2009 között 4,2 millió euró kerülték el az adófizetést, megkárosítva ezzel a spanyol államkasszát. A hatóságok szerint valós bevételeik elrejtésére Belizén és Uruguayban hoztak létre offshore-cégeket.

 

A spanyol adóhivatal súlyos pénzbírság és börtönbüntetés kiszabását kérte a bíróságtól, azonban mindkét férfi tagadja, hogy törvényszegést követtek volna el.

 

 hirdetes_810x300  

Messi sérülésre hivatkozva maradt távol a tárgyalásról

 

A tárgyalás mostani szakasza kedden kezdődött, de annak első két napján Messi nem vett részt – a Honduras-Argentína barátságos meccs során elszenvedett hátsérülésére hivatkozva.

 

A labdarúgó ügyvédje szerint Messi soha életében nem szánt egy percet sem a szerződések tanulmányozásárs vagy elolvasására. A barcelonai legfelsőbb bíróság tavaly júniusi ítélete szerint azonban a játékos nem mentesül a felelősség alól csak azért, mert nem tudta, mi történik saját pénzügyeiben, amelyet részben az apja kezelt.

 

Messi pótolta az elmaradást

 

A vizsgálat már csaknem három éve folyik. A bírósági hercehurcát megelőzendő Lionel és Jorge „korrekciós kifizetés” formájában pótolta mulasztását, és 5 millió eurót (be nem fizetett adót és késedelmi kamatot) kifizetett a spanyol államnak még 2013-ban.

 

Lionel Messi idén nyerte el ötödször az Aranylabdát, ő az egyik legjobban fizetett sportoló a világon: alapbére közel 23 millió euró szezononként.

 

BBC

Nyitókép: Reuters.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!