A Focus kutatóintézet felmérést készített, melyből kiderül, ha Szlovákiában népszavazást tartanának az EU-ból való kilépésről, akkor az állampolgárok körülbelül kétharmada a bentmaradás mellett tenné le a voksát.

 

A felmérés eredményeit a Focus ma hozta nyilvánosságra, azon a napon, mikor Nagy-Britanniában népszavazást rendeznek ugyanebben a kérdésben.

 

A felmérésben résztvevők 62,1 százaléka szereretné, ha Szlovákia továbbra is az Únió tagja maradjon. A kilépés mellett a válaszadók 22,6 százaléka voksolt. A fennmaradó 15,3 százalék nem tudott dönteni a kérdésben.

 

 hirdetes_810x300  

A Focus által feltett kérdés így hangzott:

 

Kérem képzeljék el, hogy Szlovákiában népszavazást tartanának az ország Európai Únióban maradásáról. Hogyan szavaznának egy ilyen népszavazáson – Szlovákia maradjon az Únióban vagy lépjen ki belőle?

 

Akik a bentmaradásra szavaztak, azoknak egy további kérdésre is válaszolniuk kellett, éspedig, hogy miért akarnak az Únióban maradni?

 

A válaszadók 43,5 százaléka azért szavazna így, mert az EU-t jó projeknek gondolja, ami nélkül Európa békés fejlődése nem volna biztosított.

 

37,5 százalék úgy véli, hogy az EU bár rosszul működik, de Szlovákia számára a kilépés nagyon sokba kerülne. További 18,3 gondolja, hogy az Úniónak nincs perspektívája, de nagyon kockázatos lenne a belőle való kilépés.

 

A Focus felmérésében 1003, 18. életévét betöltött egyén vett részt.

 

forrás: teraz.sk

nyitókép: TASR (illusztrációs felvétel)

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!