Az Iszlám Állam (IÁ) szervezete szerdán elismerte egyik legfontosabb katonai vezetőjének, Omar as-Sisaninak a halálát, hónapokkal azután, hogy az amerikai hadsereg bejelentette, célzott támadásban megölte a vörös szakállas parancsnokot.

 

Sisani haláláról az Iszlám Államhoz köthető Amaq hírügynökség kis hírben számolt be – jelentette a szélsőséges weblapokat figyelő SITE központ. A terrorista szervezethez közeli Amaq híre szerint Abu Omar as-Sisani „mártírhalált halt … miközben részt vett a Moszul városa elleni hadjárat visszaveréséért folytatott harcokban”. A hírügynökség ugyanakkor nem pontosította halálának időpontját.

 

Még márciusban sebesült meg

 

Az amerikai haderő még március 4-én sorozatos légicsapásokat hajtotta végre Kelet-Szíriában, hogy végezzen az Iszlám Állam 13 feltételezett harcosával, köztük a 30 éves Sisanival, aki a terrormilíciához való csatlakozása előtt az Egyesült Államok támogatását élvező grúz hadsereg egyik hírszerző egységénél szolgált. Amerikai illetékesek később arról számoltak be, hogy Sisani túlélte a légicsapást, de néhány nappal később belehalt sebesülésébe.

 

A grúziai születésű Sisani, akinek ez a felvett neve (arabul azt jelenti: Omar, a csecsen), a csecsenföldi háború idején a lázadók oldalán harcolt az orosz hadsereg ellen. Polgári neve Tarchan Batirasvili. Később csatlakozott a grúz reguláris haderőhöz, majd Észak-Szíriában bukkant fel egy külföldi harcosokból álló csapat parancsnokaként, és gyorsan az Iszlám Állam egyik legfontosabb parancsnoka lett.

 

5 millió dolláros vérdíj

 

A dél-kaukázusi egykori szovjet köztársaság hatóságainak tudomása szerint mintegy száz grúz állampolgár harcol Szíriában a dzsihadisták oldalán. Többségük a Tarkan Batirasvili vezette egység tagja. A volt grúz katona még 2012-ben csatlakozott Abu Omar as-Sisani néven az Iszlám Államhoz.

 

Az ISIS vezetőjének, abú Bakra Bagdádínak volt a katonai tanácsadója, akit a „háború miniszterének” neveztek. Az Egyesült Államok 5 millió dolláros  vérdíjat tűzött ki a fejére.

 

MTI/Teraz.sk

 

Nyitókép: TASR

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!