Mintegy 130 ezer venezuelai utazott Kolumbiába a hétvégén, hogy a Venezuelában hiánycikknek számító élelmiszereket és gyógyszereket vásároljon – jelentette az AP amerikai hírügynökség.  A venezuelai kormány két héten belül másodszor nyitotta meg a határt, amelyet kolumbiai tisztviselők szerint szombaton mintegy 44 ezer, vasárnap pedig nagyjából 88 ezer ember lépett át három határátkelőn.

 

Az alapvető fogyasztási cikkek – mint a cukor vagy a liszt – iránt akkora volt a kereslet, hogy más városokból kellett pótolni a gyorsan fogyó termékeket. A kolumbiai oldalon a hatóságok egyenként üdvözölték a szomszédos országból érkezőket, a rendőrség pedig édességet osztogatott.

 

ht
Tömegek a határon. forrás: news.com.au/AFP

 

Caracas egy éve zárta le a Kolumbiával közös, 2219 kilométer hosszú határát, amit azzal indokolt, hogy az áruhiányt „spekulánsok” okozzák az államilag támogatott élelmiszerek és olaj felvásárlásával, amit Kolumbiában értékesítenek jóval magasabb áron.

Venezuelában hónapok óta gazdasági, társadalmi és politikai válság uralkodik. Rendszeresek az áramkimaradások, a termelés akadozik, a boltok üresek, az infláció elszabadult. A legfontosabb árucikkek 80 százalékát – például rizst, cukrot vagy vécépapírt – nem lehet beszerezni.

 hirdetes_810x300  

 

vs.hu/MTI
kép: AFP/news.com.au

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!