A francia elnök, Francois Hollande bejelentette, hogy az észak-franciaországi Normandiában kegyetlenül kivégzett 84 éves katolikus pap gyilkosai az Iszlám Állam nevű terrorszervezet követői voltak.

 

Jacques Hamel atyát imádkozás közben gyilkolta meg két szélsőséges iszlamista Rouen-ben egy templomban, az elkövetők túszokat is ejtettek. A rendőrség megrohamozta a templomot és lelőtték mindkét túszejtőt.

 

Végignézte a pap halálát

 

 hirdetes_810x300  

Az egyik apáca végignézte az atya halálát, a rendőröknek elmondta, hogy a két férfi lefogta az papot, térdre kényszerítették, majd arabul mondtak valamit, végül pedig elvágták a torkát.

 

Francois Hollande a helyszínen tartott sajtótájékoztatón a támadást „gyáva merényletnek” nevezte, és kijelentette, hogy Franciaország „minden eszközzel harcolni fog az Iszlám Állam ellen”.

 

A támadók egyike ismert volt a hatóságok előtt

 

Az egyik támadó már korábban bekerült a francia rendőrség látókörébe, tavaly ugyanis megpróbált Szíriába jutni – utólag valószínűleg azért, hogy az IÁ oldalán harcolhasson. A török határnál azonban visszafordult. Franciaországban aztán csaknem egy évet töltött börtönben, majd szabadult azzal a feltétellel, hogy elektromos nyomkövetőt visel majd és visszaköltözik a szüleihez. Mivel a férfi szerepelt a francia kormány terrorista-listáján, az úgynevezett S-listán, sok kérdésre kell majd magyarázatot adniuk az illetékeseknek.

 

A túszok közül három sérülés nélkül megúszta, a negyedik állapota azonban kritikus.

 

Az Iszlám Állam által működtetett Amaq hírügynökségen keresztül az Iszlám Állam jelezte, hogy az IÁ két katonája felelős a támadásért.

 

BBC.com, Reuters.com

Nyitókép: TheGuardian.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!